Foto af Claus Skytte, der holder foredrag på Fuglebjerg Bibliotek
Foto af Claus Skytte, der holder foredrag på Fuglebjerg Bibliotek

Delebølgen er over os

17.04.15
Onsdag den 15. april havde Fuglebjerg Bibliotek besøg af forfatter, iværksætter og kreativ strateg Claus Skytte, som fortalte om deleøkonomi - eller fælles forbrug, som han også kalder det.

Begrebet deleøkonomi eller fællesforbrug bliver mere og mere udbredt, ikke mindst blandt de yngre generationer. - Deleøkonomi er internettet, indledte Claus Skytte aftenen med. Gennem de sidste 25 år er der sket en helt utrolig udvikling. Tænk bare på, da man skulle logge på internettet via modem – og hvem husker ikke den summende lyd, når man kom på? I dag er det lydløst og ikke kun på computeren. Vi kan logge os på overalt på vores smartphones. Deletjenester som Airbnb, Netflix, Spotify og GoMore, Uber, hvor man deler feriebolig, film, musik, kørelejlighed eller bil bliver brugt af mange. Og det bliver ikke mindre! Ifølge Claus Skytte, som har udgivet bogen Skal vi dele? (Forlaget Skytsengel 2014), kommer vi til at dele alt fysisk via nettet om ca. 25 år!

Giv før du ta’r

På en ferie på Gotland for fire år læste Claus Skytte, som har en fortid indenfor reklamebranchen, en bog om fælles forbrug og bæredygtig vækst – det var nærmest en ”åbenbaring”, som satte masser af tanker og idéer i gang. Tre år senere åbnede han sammen med sin kone, kjolebyttebutikken Resecond, i Jægersborggade i København. Faktisk var det verdens første af slagsen. Konceptet, ”Giv før du ta´r”, er både fællesskabende og bæredygtigt, fortalte Claus Skytte og tilføjede, at de åbnede en helt tom butik, hvor kunderne kunne komme ind med en kjole og bytte sig til en ny. Der betales et månedligt abonnement på 139 kr. I dag er der også en butik i Århus og en app, hvor der kan byttes tøj.

Fællesskab skaber tillid

I U.S.A., Australien og UK er deleteknologien i stor vækst. Det skaber mikroentreprenører, som lejer huse, lejligheder og biler ud. Det er en hurtig måde at tjene penge, hvor der ikke er så godt socialt netværk. - Deleøkonomi bliver den nye skat. Det handler om at få fællesskabet tilbage. Når vi hjælper hinanden, skabes der tillid. Det er nemlig en tillidssag at dele bil, lejlighed m.m. med andre. Mange går med tanker om, at der måske bliver ødelagt noget. Men det er heldigvis ikke erfaringen – og det gør, at tilliden stiger. Ved udlejning giver både udlejer og lejer hinanden point, fortalte Claus Skytte.

Tingenes internet

Når alt bliver digitaliseret, bliver ”tingenes internet” med 3 D printere en realitet. Her kan du printe hvad som helst, fx din egen cykel, guitar eller sågar en pistol! Senere kan tingene makuleres og printes som noget nyt. Og kunstig intelligens med førerløse biler, fly m.m. er også fremtiden.

Endelig kan deleøkonomien og hele delebevægelsen være vejen til at spare på klodens ressourcer og til at skabe en ny form for fællesskaber! Mon ikke de fleste forlod aftenen med Claus Skytte med tanker om en spændende og meget anderledes fremtid med masser af digitale muligheder?

Foredraget med Claus Skytte er et resultat af samarbejdet mellem Netværket af mikrovirksomheder i Fuglebjerg og Fuglebjerg Bibliotek.

GennemseGennemse
  • Bog

Skal vi dele?

Af Claus Skytte (2014)
Læs mere