Bøger og hovedtelefoner - Colourbox
Bøger og hovedtelefoner - Colourbox

Lyd er ikke snyd

19.05.23
Lydbogen stormer frem hos både voksne og børn. Måske fordi den er genial at have med sig på farten, men flere og flere er også begyndt at lytte til lydbøger i hverdagen. Og hvorfor ikke?

Vi har tendens til at gå ud fra et hierarki, hvor papirbogen rangerer højere end lydbogen. Men hvis lydbogen får dit barn til at glemme tid og sted og leve sig ind i fortællingen, er det altså mere end okay at læse med ørerne. Med eReolen Go! app’en kan børn selv vælge mellem et stort udvalg af bøger og finde lige præcis dét, som sætter gang i deres læselyst.

Læs med og få vores børnekulturformidleres gode lydbogsanbefalinger til både de allermindste og teenageren.

Til de mindste (0-3 år)

Forvent ikke, at dit lille barn kan holde koncentrationen på samme måde, som du selv kan, når lytter til en lydbog – faktisk kan de sjældent koncentrere sig i mere end 10-15 minutter ad gangen. De mindste børn kan dog sagtens få glæde af lydbøger.  F.eks. fungerer de fantastisk som underholdning på køreturen eller som et alternativ til godnathistorien.

Ankerbøgerne Af Alberte Winding
De små, sjove fortællinger om Anker og hans far er skrevet og indlæst af Alberte Winding og handler om Ankers hverdag, der byder på både bagekonkurrence og svømmehal. Historierne vil være let genkendelige for det lille barn og vil være sjove at tale om bagefter.

Fra ca. 2 år.

 

Kaninen der så gerne ville sove af Carl-Johan Forssén Ehrlin
Måske kender I allerede den populære historie, om Kaninen der så gerne ville sove? Søvnhjælpsbogen har været utrolig populær siden den udkom og har efter sigende hjulpet mange børn til at finde vej til drømmeland. Med lydbogsudgaven får man den fulde oplevelse af den særlige teknik, som bogen benytter, hvor sproget i sig selv er beroligende. Fra ca. 3 år.

Oplæst af Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Carl-bøgerne af Ida Jessen og Hanne Bartholin
Historierne om elefantungen Carl handler om de mange følelser, som er centrale i det lille barns liv. Carl kan både blive rasende, jaloux og glad. Nicolas Bro er oplæser og vækker Carls mange følelser til live. Fra ca. 2 år.

Oplæst af Nicolas Bro.

Gode tweenbøger for de 9-12-årige

Lydbogen bliver sommetider stemplet som ”snydelæsning” og det er synd – for lydbøger aktiverer nemlig hjernen lige så meget, som hvis man læser. Der findes timevis af lydbøger, der lader børn fordybe sig, sænke tempoet og lade fantasien få frit løb. Så det er bare med at udnytte det, hvis dit barn viser interesse for at lytte. 

 

Mig og Mille – helt i kage af Anne Sofie Hammer og Sofie Lind Mesterton
Sød og sjov venindefortælling og første del af en ny serie om de to piger Mille og Mille. Pigerne laver masser af fis og pranks med hinanden og med de to er du garanteret gode grin undervejs.

Oplæst af Frida Reynberg.

De Hemmelige Youtubere af Maria Rørbæk
En stærk historie om mobning, venskab – og YouTube. God og fængende lydbog, der handler om en hverdag, der ikke altid er så nem, når man er 8-12 år.

Oplæst af Martin Hylander.

Artemis Fowl af Eoin Colfer
Fantasy-serie om den 12-årige, superintelligente Artemis Fowl, der nedstammer fra en lang række forbrydere og svindlere. Selv er han i gang med at udtænke en dristig plan om at få fingrene i feernes sagnomspundne guld, men ikke alt går som ventet.  

Oplæst af Lars Lippert.

Young Adult til teenageren – eller dig selv?

Young Adult-genren eller blot YA tager livets store emner op i overgangen fra barn til voksen. Genren behandler store emner og er ofte meget følelsesladet. Når historierne fortolkes i et lydbogsunivers, resulterer det i nogle fantastiske fortællinger, der sagtens kan høres af både unge og voksne. 

Byttedyr af Lise Villadsen

16-årige Wilma er udvekslingsstuderende i USA. Under hendes ophold findes en pige myrdet og Wilma har en fornemmelse af, at hun godt ved, hvem morderen er. Men kan hun stole på sin egen 6. sans? Stemningsfyldt lydbog til unge fra 14 år.

Oplæst af Filippa Suenson.

Au pair af Kim Fupz Aakesen og Sanne Munk
Irene drager fra hjembyen Ribe til Hellerup for at arbejde som au pair hos en rig familie. Her får hun et indblik i en verden hun indtil videre kun har drømt om. Men en række oplevelser vender op og ned på tilværelsen og tvinger hende til at træffe et vigtigt valg. For unge og voksne fra 15 år.

Oplæst af Minna Flyvholm Tode.