Læseklub. Foto: S. Dominick for Canva.
Læseklub. Foto: S. Dominick for Canva.

Læseklub for børn

03.08.23
Vi vil give børnene læselysten tilbage! Derfor starter vi nu en læseklub for børn i alderen 10-12 år. Læs mere her.

Om læseklubben:

  • Hvem? Børn i alderen 10 – 12 år (4. – 6. klasse). Man behøver ikke være god til at læse, man skal blot være glad for gode historier og have lyst til at deltage i et fællesskab
  • Hvornår? Hver 2. onsdag fra uge 43 2023 til påskeferien 2024 15.30 – 16.30
  • Hvor? Næstved Bibliotek, Fuglebjerg Bibliotek eller Korskilde Bibliotek
  • Hvordan? Du kan tilmelde dig og høre mere om læseklubben ved at skrive til  bibb@naestved.dk eller kontakte en af klubbernes børnekulturformidlere 

Det står katastrofalt til med børns lystlæsning og læsekompetencer i Danmark. Gang på gang peger læseundersøgelser på, at det står rigtig skidt til med at få børnene til at fordybe sig i bøgerne. Den seneste PIRLS undersøgelse fra maj 2023 viser, at danske børn læser dårligere, og at gruppen af usikre læsere er vokset siden sidste undersøgelse i 2015. Et andet fund i undersøgelsen viser, at danske elevers læseglæde er faldet signifikant, især for pigerne, og sammenligner man på tværs af lande, så er Danmark og Norge de to lande, der har færrest børn, der angiver, at de godt kan lide at læse.

Vi vil give børnene læselysten tilbage! 
Derfor starter vi nu en læseklub for børn på mellemtrinnet, hvor de gode fortællinger er omdrejningspunktet for fællesskabet. Vi sætter fokus på læsningen for hyggens skyld. Her er ingen strikse lærere med læsekontrakter, lektier og test. Her er ingen krav om 20 minutters tvangslæsning hver dag. Her er det læsning for fornøjelsen og oplevelsernes skyld. Vi sætter fokus på de gode historier, og gennem bøgerne går vi på opdagelser i nye verdener. Det hele foregår på børnenes præmisser, og der vil være stor børneinddragelse med plads til indfald og ideer undervejs.

Læseklubben er et hyggeligt sted, hvor man mødes om de gode historier. Der vil være højtlæsning, boganmeldelser, brætspil, quizzer, challenges og meget andet. Har man lyst til at læse selv, eller vil man bare sidde og lytte og tegne imens, er der plads til begge dele. Måske læser vi en bog og ser filmen bagefter. Alle kan være med, hvad enten man er en bogsluger eller har svært ved at læse. 

Vi tror på, at vi kan få lavet nogle spændende læseklubber. Og i første omgang starter vi op på Næstved, Fuglebjerg og Korskilde biblioteker. For læsning fortjener at blive gjort stort igen. 

Historier og bøger kan så meget. En slags slow-fix som modvægt til vores accelererende samfund, hvor hurtige skift på skærme tager vores opmærksomhed. Læsning er en forudsætning for børns udvikling og læring. Læsning er en grundlæggende kompetence i vores samfund. Læsning giver viden. Læsning åbner verdener, styrker fantasien og træner fordybelse. Læsning er vigtig for at stimulere børns sprog, fantasi og kreativitet. Før læsning kommer læselyst. For uden den bliver læsning kun en sur pligt.

Vi håber, at mange børn vil tilmelde sig en af vores læseklubber.