Vinder af Montanas Litteraturpris: Hanne Højgaard Viemose

Romanen HHV Frshwn: Dødsknaldet i Amazonas "manifesterer et grænsebrydende og personligt nærmest halvsbrækkende skrift- og identitetseksperiment".

Forfatteren Hanne Højgaard Viemose modtog i fredags Montanas Litteraturpris, som Dagbladet Information og Testrup Højskole har indstiftet, for hendes roman HHV Frshwn: Dødsknaldet i Amazonas

Dommerne, som er forfatterne og kritikerne Erik Skyum-Nielsen, Nanna Goul og Tue Andersen Nexø, litteraturprofessor Anne Marie Mai og og forfatteren Niels Frank, udtrykker desuden begrejstring for bogens "smittende humor", og en "kolossal, verbal energi samt på det menneskelige plan en tillid til det risikable, eventyrlige, uperfekte liv". 

Endvidere lyder det: "Æstetisk harmonisk er bogen muligvis ikke, men den er også bedøvende ligeglad – for den får på sine egne rå, suveræne præmisser skabt en livskraftig og mærkværdigt smuk verden i ord". 

Jeg har selv lige læst den og kan kun istemme dommernes ord. Også selvom romanen var oppe mod et meget stærkt felt: Kristian Bang Foss med romanen Frank vender hjem, Christina Hesselholdt med romanen Virginia is for lovers, Thomas Boberg med rejseromanen Africana, Réne Jean Jensen med digtsamlingen I nat bar jeg Caligula og Kristina Stoltz med romanen Cahun.

I lørdagens udgave af Information kommenteres i lederen hvad der også er helt særligt ved HHV Frshwn: Dødsknaldet i Amazonas. Her hedder det blandt andet: 

"Andre danske forfattere har skrevet om det kvindelige begær, men ingen har hidtil gjort det så radikalt som Viemose. Også derfor fortjener hendes roman Montanaprisen, der er indstiftet af Information og Testrup Højskole og ifølge fundatsen "hvert år gives til en forfatter af aktuel dansk litteratur, som er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde".

HHV, FRSHWN. Dødsknaldet i Amazonas gør begge dele. Med sine formeksperimenter viser den os både en ny måde at skrive romaner på, og den fremstiller virkeligheden på en ny måde – og dermed har den potentialet til at forandre den. Det sker i sproget, mens man læser, og det sætter sig i læseren, der får nye perspektiver at se verden med."

Reservér den herunder!

Montanaprisen, der er på 100.000 kroner, er blevet uddelt siden 2006 og er sponsoreret af Montana Møbler.

Tidligere har blandt andet Peter Øvig Knudsen, Ursula Andkjær Olsen, Bjørn Rasmussen, Asta Olivia Nordenhof og Dorrit Willumsen modtaget prisen — og sidste år gik den til Jonas Eika for novellesamlingen Efter solen.

Læs også interviewet i Dagbladet Information med titlen: "Meget af bogen har jeg skrevet gående, fordi det var for voldsomt at sidde ved et skrivebord og skrive de her ting".

Hanne Højgaard Viemose (f. 1977): HHV, Frshwn : roman
  • Bog

HHV, Frshwn : roman

Hæsblæsende læseoplevelse hvor vi kommer ind i hovedet på forfatteren Anita, der er ved at skrive en bog om sit liv, mens hun forsøger at leve det. Vi kommer fra København til junglen i Peru og op til Islands natur
Bog
Kristian Bang Foss: Frank vender hjem : roman
  • Bog

Frank vender hjem : roman

Frank, fra en fattig arbejderfamilie, møder på universitet Thea, der kommer fra en rig familie. De bliver kærester og venter barn. Kort inden termin forsvinder Frank, og da han kommer hjem er det med en meget usandsynlig historie
Bog
Christina Hesselholdt: Virginia is for lovers : roman
  • Bog

Virginia is for lovers : roman

På et skelet af virkelighed fortælles historien om det grusomme mord på Derek og Nancy Haysom i Virginia i 1985
Bog
Thomas Boberg: Africana : rejseroman
  • Bog

Africana : rejseroman

Af Thomas Boberg (2019)
Rebecca har rødder i Ghana og rejser dertil som radiojournalist sammen med sin nye kæreste, Thomas, der er rodløs og på én og samme tid rejser væk fra noget og hen imod noget andet
Bog
René Jean Jensen: I nat bar jeg Caligula : digte
  • Ebog

I nat bar jeg Caligula : digte

Digte der afsøger jeget, mens der mixes mellem trøstesløse scener fra natur, verdenshistorie og barndomserindringer
Ebog
Kristina Stoltz: Cahun : en roman om Claude Cahun
  • Bog

Cahun : en roman om Claude Cahun

Af Kristina Stoltz (2019)
Lucy Schwob (1894-1954), med kunstnernavnet Claude Cahun, er en betydelig artist inden for surrealismen. Man følger hende i forskellige tider og med skiftende synsvinkler - hendes egen, hendes partner Suzannes og et væsen kaldet "Soldaten", der antager forskellige fysiske former
Bog
HHV Frshwn: Dødsknaldet i Amazonas
HHV Frshwn: Dødsknaldet i Amazonas
13.01.20