Marcel Proust
Marcel Proust

På sporet af den tabte tid

Af Anonym (ikke efterprøvet)
04.02.20
Har du, som Marcel Proust, prøvet at en duft eller en smagsoplevelse bringer dig tilbage i erindringen og åbner for noget glemt, som så igen fører videre til andre erindringer?

En af de mest kendte skildringer af sådan en oplevelse er i Marcel Prousts værk På sporet af den tabte tid. Her får hovedpersonen Marcel som voksen serveret en kop te med madeleinekage til. Han dypper kagen i teen og smagen sender ham tilbage til barndommen til en tilsvarende oplevelse, hvor han på søndage fik lov at smage en bid af sin tantes madeleinekage, som var dyppet i lindete.

På sporet af den tabte tid kan både ses som en erindringsroman og en samfundsskildring, bygget op som en mosaik af erindringsglimt og indtryk og det de fører med sig. 

Marcel Proust levede fra 1871 til 1922. Det var et kort liv, som var præget af megen sygdom og angsten for at dø. Fra 1906 og helt frem til sin død arbejdede han med På sporet af den tabte tid i et lydisoleret soveværelse i Paris. Værket endte med at blive på ca. 4000 sider, og det er bare med at kaste sig ud i det og overgive sig til oplevelsen.

Har du lyst til at høre det første bind af På sporet af den tabte tid, er du velkommen, når vi læser højt på Næstved Bibliotek kl. 11-12 disse tirsdage:
Den 18. og 25. februar, den 3., 10., 17. og 24. marts
Se mere og tilmeld dig her

Vil du læse mere om romanværket og forfatteren kan du se mere her:
https://litteratursiden.dk/forfattere/marcel-proust
https://forfatterweb.dk/oversigt/proust-marcel
 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

På sporet af den tabte tid. Bind 1, Swanns verden, 1 (Nyoversat udgave)

Af Marcel Proust (2014)
Sædeskildring og psykologisk analyse af adelens og storborgerskabets parisiske verden i perioden 1880-1920. Fortæller...
Læs mere