Timeglas Foto: Jordan Benton, Pexels
Timeglas Foto: Jordan Benton, Pexels

Escape Room på biblioteket

17.10.23
”Til dig der læser dette Vis det ikke til nogen! Tal ikke med nogen om det! Lige meget hvad der sker, må du aldrig røbe denne hemmelighed. De er her. De lytter med. De kommer efter dig, hvis de ved hvilken viden, du er ved at få. Bøgerne har ører, væggene og loftet har øjne. De ser og hører alt. De vil gøre alt. For at få fat i mig. Jeg ved det, for jeg har set ind i fremtiden. Jeg har været i fremtiden.”

Ovenstående besked er en del af ”Escape Room: Fanget i tiden”, som kan opleves på Næstved bibliotek d. 25. november. Anne er én af de børnekulturformidlere, der har udviklet idéen, og vi har mødt hende til en snak om, hvad et Escape Room egentlig har at gøre på et bibliotek.
 

Først og fremmest; Hvad er et Escape Room?
Et Escape Room er et fysisk rum, hvor et hold deltagere skal samarbejde om at låse en række gåder og opgaver på begrænset tid. Typisk er målet med missionen at finde en nøgle eller kode til udgangen, men da vi ikke synes, det er en god idé at låse folk inde på biblioteket, er slutmålet i vores Escape Room en smule anderledes. Og så vil jeg ikke afsløre mere!
 

Hvordan opstod idéen til at lave et Escape Room på biblioteket?
Vi har længe gerne ville tilbyde en anderledes biblioteksorientering, hvor man bliver introduceret til bibliotekets mange funktioner og tilbud på en sjov og anderledes måde. Escape Room’et er oprindeligt en del af vores Åben Skole katalog, hvor vi tilbyder forskellige forløb til kommunes skoler. Men vi blev så vilde med idéen om at fortælle om biblioteket gennem et Escape Room, at vi har valgt at tilbyde det åbent for alle andre lørdag d. 25. november.
 

Men hvad i alverden har et Escape Room med bøger og læsning at gøre?
Uden at afsløre for meget, kan jeg fortælle at for at kunne løse gåderne og gennemføre vores Escape Room, er du nødt til at vide nogle basale ting om, hvordan et bibliotek fungerer. Hvordan bruger man et lånerkort, hvordan søger man efter en bog osv. Alle de her ting bliver børnene klogere på undervejs i forløbet, og på den måde bliver de fortrolige med biblioteket på en anden måde, end hvis en kulturformidler bare stod og holdt et oplæg om det. Og når man først føler sig hjemme på biblioteket og ved hvordan man bruger det, så er sandsynligheden for, at man har lyst til at bruge det selv meget større.

Skal man have meget erfaring med Escape Rooms for at deltage?
Nej, slet ikke. Det sjove ved et Escape Room er at alle kan deltage og at man skal samarbejde for at gennemføre det. Det er altså ikke nogen konkurrence, hvor den bedste vinder, men tværtimod en opgave, som man i fællesskab skal løse. Hvis du ikke har prøvet et Escape Room før, så er det bare med at komme afsted d. 25. november. Det bliver rigtig sjovt!

Arrangementet egner sig godt som familieaktivitet med børn fra 11 år

Du kan bestillet billet her