Billede af højtlæsning
Vi samles til højtlæsning på Næstved Bibliotek

Højtlæsning for voksne

28.11.17
I løbet af vinteren er der flere gange højtlæsning for voksne på biblioteket, hvor vi sammen lytter til noveller. Fredag den 1. december var sidste gang før jul. Vi stillede et par spørgsmål til dagens oplæser Hanne Sand Jespersen.

At læse højt for et publikum er ikke bare noget, man gør. Det kræver forberedelse og fornemmelse for den historie, der bliver læst højt. Vores højtlæser den 1. december var Hanne Sand Jespersen. Hun er en erfaren og populær højtlæser på biblioteket, og vi har stillet hende nogle spørgsmål:

Hvordan forbereder du dig til højtlæsning? 

Jeg synes, det er vigtigt at finde en nyere novelle. Selv holder jeg meget af klassiske noveller, men jeg finder det inspirerende og vedkommende at læse noveller af nyere dato. Når jeg, efter at have læst flere mulige noveller, har fundet frem til en egnet, ja, så starter forberedelsen med, at jeg ”forfatter” en kort introduktion, og så går jeg til arbejdet med selve novellen. Jeg læser den højt for mig selv mange gange. Jeg tilegner mig indholdet så godt som muligt, så stoffet bliver kendt for mig – helt ned i detaljen. Kun sådan bliver novellen vedkommende for tilhørerne.

Hvad gør en novelle god? 

En god novelle skal gøre os interesserede fra starten, sproget skal fængsle os, kun få personer og et kort tidsforløb, en enstrenget handling. Gerne en psykologisk, realistisk skrivestil, gerne et hverdagsdrama, hvor meget ligger skjult i teksten, gerne en åben slutning, så vi som læsere kommer på arbejde. En god novelle må gerne være underholdende, men den skal også gøre os klogere på livet og hinanden, give os indsigt og tale til både følelser og intellekt.

Har du en yndlingsnovelle? 

Det er et svært spørgsmål at besvare. Afhænger af alder, stemning, omgivelser. Vi har fremragende novellister: Helle Helle, Naja Marie Aidt, Katrine Marie Guldager, Ida Jessen. Hvem er bedst? Skal jeg vælge en enkelt, må det blive en klassiker, nemlig Herman Bangs ” Sommerglæder”.

Hvem er din yndlingsforfatter? 

Ligeså svært at besvare som forrige spørgsmål. Mange faktorer spiller også ind i dette valg. Hårdt presset vælger jeg tre: Klaus Rifbjerg, Niels Barfoed, Dorrit Willumsen.

Hvad læser du lige nu? 

Lige nu læser jeg instruktøren Kaspar Rostrups erindringer/selvbiografi: ”Stormfloden”. Jeg holder meget af biografier, især kunstnerbiografier.