Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Rønnebæksholm
Rønnebæksholm 1
4700 Næstved
Sted
Rønnebæksholm
Arrangører
Næstved Bibliotek, Rønnebæksholm
For hvem?

Poesi og klimasmerte

Denne tirsdag dykker vi ned i begrebet klimasmerte gennem poesien, mens vi sidder i Jessie Kleemanns udstilling Lá. Læ. Likkja. Magna.

De fire ord lá, læ, likkja, magna er norrøne ord og betyder i rækkefølge: lå, gift, lig og trolddom. Kleemann tager udgangspunkt i sit grønlandske ophav når hun arbejder med alt fra nordeuropæiske og grønlandske myter til arktisk verdenspolitik til klimaets indvirkning på mennesket i sin udstilling. Sidstnævnte bliver vores fokus når vi skal udforske en mindre del af Kleemanns begreb arktisk smerte, selvfølgelig i kontekst af alt det der sker i udstillingen.

Jessie Kleemann er født i 1959 i Upernavik i Nordgrønland. Kleemann blev uddannet på Tuukkaq Teatret i Fjaltring i Danmark i 1978-79, hvorefter hun fortsatte på Grafisk Værksted i Nuuk, som fra 1981 blev til Grønlands Kunstskole, som Kleemann var leder af fra 1984-91. Kleemann har siden da bevæget sig ind i samtidskunsten, hvor hun arbejder tværmedialt med performancekunst, tegning, installation, maleri, videokunst m.m. 

Med udgangspunkt i metoden guidet fælleslæsning vil vi sammen læse og samtale om ca. 3-4 digte, og efter oplæsning af hvert digt vil vi snakke om hvordan digtene rammer os, og hvordan vi forbinder dem med temaet. Vi vil lade os guide af poesiens evne til at åbne for forståelsen af vores egne og andres oplevelser af det læste. Kan vi spejle os i det vi læser? Hvad overrasker os? Hvordan adskiller vores oplevelser sig fra hinanden?

Samtalen indledes og guides af kulturformidler Sigurd Dam, men målet er at skabe en flydende samtale hvor deltagerne selv tager agens og gerne bringer egne erfaringer og/eller læsninger op. Der er ingen forberedelse, og man behøver ikke at have nogen særlig viden om hverken digte, kunst eller klimasmerte. Det vigtigste er, at man har lyst til at læse nogle interessante tekster og måske byde ind med egne tanker, lytte til hinanden og sammen overveje det vi læser.