Forfatter Gitte Gram
Forfatter Gitte Gram

Om dette arrangement

Tid
14:00 - 15:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Sted
Lille scene
For hvem?

Til døden (blodet) os skiller

Foredrag på Næstved Bibliotek med den lokale forfatter Gitte Gram, som fortæller om sin nye selvbiografi ”Til døden (blodet) os skiller”.

I november 2023 debuterede Gitte Gram med kriminalromanen ”Kald det kærlighed”. Og nu er hun klar med endnu en bog. Denne gang er det en selvbiografi. Den handler om Gitte og hendes afdøde mand Palle, som døde i 1993 af AIDS, efter at være blevet smittet med HIV i 1985. Palle blev kun 35 år gammel. Og Gitte var bare 31 år, da hun blev enke med to børn på 3 og 7 år. Hun kommer til Næstved Bibliotek, hvor hun fortæller om skriveprocessen og bogen samt læser lidt højt fra den.

Livsfarlig smitte via donorblod

- Palle var bløder i svær grad og havde kun en størkningsevne på ml. 0-1% i sit blod. Fra han var 0-ca. 14 år var der ikke andet at gøre end at ligge i sengen med isposer på, når han havde blødninger. Da han blev ca. 14 år, opfandt man ”faktor”, som ved injektion i armen kunne give størkningseffekten. Desværre blev faktoren lavet af donorblod, som ikke var varmebehandlet, og derved kunne den smitte med forskellige sygdomme, fortæller Gitte Navne Gram Rasmussen.  

Bogen handler om, hvordan Palle blev smittet med HIV og leverbetændelse af sin livsnødvendige bløder-medicin samt hvordan han og Gitte, og senere også deres to børn, levede et liv med sygdom og angst. Bogen fortæller, hvordan det påvirkede deres liv - også i årene efter Palles død. Det er en beretning om kærlighed, sorg og krise. Om afmagt og frustration hos en ung familie, som igennem 8 år levede med en hverdag, hvor diagnosen AIDS i udbrud lurede lige om hjørnet.

Med den nye selvbiografi beskriver Gitte Gram en svær periode i sit liv. Historien er først og fremmest skrevet for at ære Palles minde, men også for at danskerne ikke skal glemme, at der var en Blødersag. Det er også hendes håb, at mennesker i krise kan få glæde af at læse bogen. 

”Til døden (blodet) os skiller” udgives den 6. maj via Books on Demand.