Spiderman læser en bog. Foto: Road Trip with Raj for Unsplash.
Spiderman læser en bog. Foto: Road Trip with Raj for Unsplash.

Transformation – nyt tema på bibliotekerne i Næstved

30.01.23
På Næstved Bibliotek har vi tradition for at lade et tema styre vores aktiviteter og arrangementer. I første halvår af 2023 vil temaet ”transformation” være omdrejningspunktet for de fleste af de oplevelser, man vil kunne møde på biblioteket. Her kan du blive klogere på det nye tema.

At transformere betyder at forandre, omdanne, ændre eller forvandle. Dette tema spænder vidt, og derfor er der masser af plads til sjove og interessante fortolkninger. Uden at vi måske tænker over det, omhandler mange af de ting, vi foretager os i livet, en eller anden form for transformation. Fra de helt store universelle ændringer til de små og nære hverdagsforandringer. Derfor er det også et emne, der på forskellig vis optræder i litteraturen, musikken og kunsten.

Overgangsritualer og omskiftelser i livet er noget, vi alle gennemlever. Nogle gange hjælper religiøse ceremonier os på vej, andre gange oplever vi forandringerne, når vi kigger på de mennesker, vi er tættest på, eller når vi ser os selv i spejlet. Vi ændrer udseende og form, men også holdninger og væremåde igennem livet. Set i et lidt større perspektiv er hele livet en stor transformation fra vugge til død.

Samfundet omvæltes og ændres i historiske forandringer. Revolutioner og krige har gennem tiden omdannet verdenen og klimaforandringer transformerer i disse år i alt for stor hast vores klode.

Der sker transformationer i naturen, når insekter på forunderlig vis ændrer form og funktion. Som sommerfuglen der forvandler sig fra en lille undseelig larve til et farvestrålende og prægtigt flyvende væsen. Det er lidt af den samme forvandling, der sker, når den ukendte, generte pige eller dreng deltager i MGP og får lov til at udleve sin drøm om glimmer og berømmelse, når de for en dag transformerer sig til stjerner i en musikkonkurrence. Eller når helt almindelige mennesker vokser op og forandrer sig fra små grimme ællinger til berømte og beundrede videnskabsmænd eller rockstjerner, der flyver mod himlen som smukke, hvide svaner.

Nogle siger, at alle mennesker har en superhelt gemt i sig, for det drejer sig ikke om ydre styrke eller store kræfter at udføre en heltegerning. Alligevel har vi alle sikkert på et tidspunkt drømt om at kunne forvandle os til en rigtig superhelt. Der kan være tidspunkter i livet, hvor det helt sikkert kunne være rart at træde ind i en telefonboks og kort efter komme ud transformeret til en mand i stramtsiddende blåt tøj med et flot ”S” på maven iført røde støvler, underbukser og kappe.

Ord kan transformere og forandre. Et ”ja” eller ”nej” til frieren, når sergenten råber ”kæmp” eller ”flygt” eller når dommeren afsiger sin dom med et ”skyldig” eller ”ikke skyldig”. Alt sammen kan medføre livsomvæltende ændringer og få fatale konsekvenser for de involverede. Så det er sandt, når man siger, at ordet har magt. Det kan forandre og røre vores følelser. Vi kan ændre os fra glade til triste eller fra fattet til vred, når vi læser eller hører ord i film, foredrag og bøger. Det samme gælder i musikken, som kan omdanne vores følelser fra dur til mol med blot et par enkelte toner.

Vi oplever transformation i dannelsesromanerne, i krimierne og i børnebøgerne. I faglitteraturen, i tegneserierne, på film og i kunst og musik. Biblioteket er fyldt med det. 

Vi glæder os til at præsentere mange spændende aktiviteter i løbet af første halvdel af 2023. Kom og få en masse oplevelser alene eller sammen med andre. Oplevelser som kan træffe at ændre dig og udfordre dine holdninger og måske transformere dig for en dag eller for resten af livet.