Bøger og Bolognese
Bøger og Bolognese - Rejseladen, Glumsø

Bøger og Bolognese - en stor succes

29.01.24
”Bøger og Bolognese” er et forsøg på at stoppe den fortravlede tid et øjeblik og styrke fællesskabet og nærværet med højtlæsning og fællesspisning.

Hvad er Bøger og Bolognese? 

Næstved Bibliotek og Borgerservice begyndte i efteråret 2023 et samarbejde med Café Rejseladen i Glumsø, som vi kalder for ”Bøger og Bolognese”. Kort fortalt er ”Bøger og Bolognese” et fællesspisningsarrangement med højtlæsning for børnefamilier. Men samtidig er det også et eksempel på, at bibliotekets litteraturformidling kan bruges til at styrke lokale fællesskaber.

”Bøger og Bolognese” kom i stand ved at biblioteket kontaktede foreningen Rejseladen i Glumsø og spurgte om de var interesserede i at lave et arrangement, som henvendte sig til børnefamilier. De var heldigvis med på ideen, og sammen udviklede vi konceptet om fællesspisning og højtlæsning.
Med ”Bøger og Bolognese” ville vi gerne styrke fællesskabet i lokalområderne samt skabe positive oplevelser med litteraturen. Arrangementet skulle henvende sig til børnefamilier og være relativt billigt. 

Rigtig flot tilslutning til højtlæsning og fællesspisning

Rent praktisk blev rollerne fordelt på den måde, at Rejseladen tog sig af madlavningen og lagde lokaler til arrangementerne. De har en hyggelig café med et egnet køkken og er vant til at arrangere fællesspisninger. Biblioteket tog sig af PR-arbejdet, online tilmeldinger og betaling samt (selvfølgelig) højtlæsningsdelen.

I efteråret 2023 har vi afholdt to arrangementer med rigtig flot tilslutning. Hver gang læste vi to bøger. En før spisning og en efter spisning. Udover det havde vi et par boganbefalinger med, som inspiration til familierne, samt en lille film om ”den vigtige læsestund”. Vi medbragte farveblyanter og mandalategninger, så børnene kunne sidde og tegne imens de fik den sidste historie læst højt.
Café Rejseladen lavede børnevenlig spaghetti og kødsovs serveret i skåle på bordene, så børn og voksne selv kunne tilpasse portionsstørrelse og indholdet på tallerkenen.

På udkig efter nye samarbejdspartnere

”Bøger og Bolognese” er blevet så stor en succes, at vi har planlagt foreløbig to gange mere i 2024 sammen med Rejseladen. Det har også givet os blod på tanden til at lave tilsvarende arrangementer andre steder i kommunen. Så er der en medborgerforening, et forsamlingshus, et lokalråd eller lignende, som kan stå for madlavningsdelen, stiller vi gerne op med bøger og højtlæsning. For højtlæsning kan så meget - en slags ’slow-fix’ som modvægt til vores accelererende samfund, hvor hurtige skift på skærme tager alt opmærksomheden.

Som bibliotek afprøver vi hele tiden nye formidlingsmetoder og er på udkig efter samarbejdspartnere, hvor litteratur og kulturformidling kan supplere fx en forenings, organisations eller erhvervsdrivendes aktivitet.
Man er velkommen til at kontakte Næstved Bibliotek og Borgerservice, hvis man har en god ide.