Velkommen i Danmark

Næstved Kommune har i 2017 søsat projektet ”Velkommen i Danmark”. Projektet skal blandt andet hjælpe ikke-vestlige borgere, der har svært ved at bruge de digitale løsninger, som det danske samfund benytter.

Projektleder Khadija Yousef er fra Syrien og har boet i Danmark i mindre end to år. Nu hjælper hun andre flygtninge med at finde vej ind i det danske samfund. Hør hende fortælle om bibliotekets integrationsprojekt i dette indslag fra TV2 Øst 

Ny i Danmark

Som ny i Danmark skal man ikke kun lære et nyt sprog, man skal også kunne bevæge sig rundt i en anden kultur og et arbejdsmarked, der oftest er milevidt fra det, man kommer fra. Derfor har Næstved kommune i 2017 valgt at søsætte projekt ”Velkommen i Danmark”, der har base på Næstved Bibliotek. Projektet har tilknyttet en projektleder på halv tid.

Samarbejde mellem flere aktører

Vi har i 2017 valgt at koncentrere midlerne og projektet i forskellige former for samarbejde. I øjeblikket samarbejder vi med Næstved Sprog- og Integrationscenter, Verdensklassen på Sjølundskolen samt diverse andre aktører med forbindelse til indvandrere i Næstved og omegn.

Digital dannelse og demokrati

Et fokuspunkt i projektet er at præsentere indvandrere for de mange digitale løsninger, vi benytter os af i Danmark, så som NemID og e-Boks. Disse løsninger kan virke meget uoverskuelige på de mange, der kommer til landet, og derfor søger vi at præsentere dem på en overskuelig måde. Derudover ønsker vi at give et indblik i og en forståelse af vestligt demokrati og dannelse, samt de rettigheder man har som borger i Danmark. Det er også en vigtig del af projektet at etablere netværk for de ikke-vestlige borgere, så de kan trække på hinandens ressourcer.

Integration starter på biblioteket

Som en sidegevinst har vi mulighed for at præsentere biblioteket og de mange tilbud på ALLE sprog, som biblioteket tilbyder. Vi mener, at integration starter på biblioteket, da dette er et frirum for alle slags mennesker og et mødested for de venner, man ikke har mødt endnu.

Kontakt:

Projektleder Khadija Yosef, tlf.: 5588 4152, mail: kdyou@naestved.dk
Bibliotekar Lars Ovesen, tlf.: 5588 4154, mail: larov@naestved.dk