Verdensmålscertificering

Næstved Bibliotek og Borgerservice opnåede i 2025 status som verdensmålscertificeret bibliotek. På denne side kan du læse om, hvad en verdensmålscertificering går ud på.

I 2025 blev Næstved Bibliotek og Borgerservice verdensmålscertificeret. Det betyder, at kommunens biblioteker lever op til en række krav og målsætninger i vores arbejde med FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.
 

Hvem står bag verdensmålscertificeringen?

Icon Description

Certificeringsprogrammet er udviklet af Danmarks Biblioteksforening og bæredygtighedsorganisationen Chora 2030 i samarbejde med 20 pilotbiblioteker. Udviklingsprojektet er støttet af Tryg Fonden.

Hvad vil det sige at være et verdensmålscertificeret bibliotek?

Icon Description

At være et verdensmålscertificeret bibliotek vil sige, at man lever op til en række krav til bibliotekets praksisser og målsætninger. Det betyder blandt andet, at biblioteket skal have en strategi for at formidle og oplyse om verdensmålene til borgerne, og at verdensmålene tænkes ind i bibliotekets interne praksisser. Biblioteket skal desuden have en strategi for at involvere lokalmiljøet og samarbejde med andre om at understøtte målene.

Hvad har vi gjort på Næstved Bibliotek og Borgerservice?

Icon Description

Indledningsvist har Næstved Bibliotek og Borgerservice udarbejdet en treårig handleplan, hvor der både medtænkes oplysning og formidling, lokale samarbejder og interne praksisser. Foruden handleplanen har medarbejderne på Næstved Bibliotek og Borgerservice i fællesskab vedtaget et sæt ”Verdensmålsdogmer” for, hvordan vi internt arbejder med verdensmålene. Her var vi bl.a. haft fokus på ressourceforbrug, biodiversitet, sundhed og trivsel på arbejdspladsen m.m.

På bibliotekerne i Næstved Kommune har vi i de senere år inviteret til en lang række foredrag og workshops om bl.a. affald, klima og tøjproduktion. Vi har afholdt litterære gåture med verdensmålene som tema,  vi har lavet læsekredse for naturelskere og meget andet.

Udvalgte arrangementer