Hold Hjernen Frisk

OBS - tilmeldingen er slut.

Der har været stor interesse for at deltage i et helt nyt forløb ”Seniorer holder hjernen frisk – samvær og aktiviteter i naturen”. Forløbet er en del af det landsdækkende pilotprojekt, Hold Hjernen Frisk. Den primære målgruppe er seniorer, der fornyligt er gået på efterløn eller folkepension. Andre i alderen fra 55 år til 75 år har også kunne ansøge om at deltage på forløbet. Ved tilmeldingsfristens udløb, var der kommet 37 tilmeldinger. Og i dagene efter har vi også modtaget en del, som desværre ikke kunne komme i betragtning. Vi har udvalgt 17 deltagere og sat 5 på venteliste. Alle ansøgere har fået besked, fortæller de to bibliotekarer og projektledere Kirsten Fonborg Hansen og Vibeke Sølling fra Næstved Bibliotek.

I 2050 vil antallet af ældre over 80 år være tredoblet. Mange får derfor flere aktive år, efter de går på pension. Men hvordan holder vi vores hjerne frisk så længe som muligt? Forskning viser, at fysisk aktivitet, mental stimulering og socialt samvær er vigtige elementer; og det er aldrig for sent at gå i gang! Derfor deltager Næstved Bibliotek i et innovativt pilotprojekt, Hold Hjernen Frisk støttet af Nordea-fonden. Det skal omsætte forskningsbaseret viden til konkrete aktiviteter, der kan inspirere seniorer til at holde hjernen frisk – hele livet.

Hvad skal der ske?
Vi starter mandag den 13. august kl. 10.00-12.30 i Salen på Næstved Bibliotek. Her vil der, ud over velkomst og præsentation, være både en lille fysisk og en mental test for at se, hvor hver enkelt deltager er inden start af forløbet. Vi afslutter også forløbet med en lignende test mandag den 12. november. Det er ikke noget stort, men en effektmålingsundersøgelse for at se, hvad forløbet giver den enkelte. Det er derfor vigtigt, at deltagerne møder op hver af de 12 aktivitetsgange.   

Hver session afsluttes med hyggeligt samvær og snak om dagens aktiviteter over en sandwich eller noget andet let.

Gennem 14 uger skal deltagerne prøve kræfter med nye aktiviteter, der inspirerer til at holde hjernen frisk. Der kræves ingen forudsætninger for at deltage, ud over lysten til at lære nyt og komme ud i naturen samt til at være sammen med andre. Som udgangspunkt gennemfører vi vores aktiviteter i naturen, uanset vejret!     

Hvad med programmet?
Der bliver masser af spændende aktiviteter som fællessang, gåture i den dejlige natur i og omkring Næstved, barndomsminder, højtlæsning, kunst, bålhygge, kost, søvn, livsglæde og foredrag m.m. Forskellige aktiviteter, som sætter hjernen i gang. Opstart mandag den 20. august kl. 10.00-ca. 12.30.     

Da holdet er dannet, og vi derfor ikke kan tage flere ind, opfordrer vi alle interesserede til at holde øje med bibliotekets hjemmeside www.naesbib.dk. Her vil hvor der til efteråret være mange forskellige tilbud, som kan være med til at holde hjernen frisk.

Biblioteket har også forskellige andre tilbud, som kan bidrage til at holde hjernen i gang.

Så hold endelig øje med hjemmesiden her og lokalaviserne efter sommerferien. Ved bibliotekets indgang findes en række pjecer med tilbud om gåture m.m. i naturen. Ligeledes er der et udvalg af pjecer og opslag fra de mange foreninger og organisationer, som arrangerer gode aktiviteter for både hjerne og krop.

Senere på sommeren vil der her på vores side komme til at ligge nogle forslag til gode bøger og hjemmesider, hvor du kan læse mere om, hvordan man kan holde hjernen frisk. Der kommer også et par foredrag på bibliotekerne i efteråret, som er meget relevante for seniorer.

Det ene foredrag, som er mandag den 29. oktober, indgår i projektet, men vil være åbent for alle, så længe, der er ledige pladser.

På projektets hjemmeside http://www.holdhjernenfrisk.dk/ er der dels mange gode tips til, hvordan man holder hjernen frisk, og dels kan man være heldig at finde andre aktiviteter med bevægelse i naturen.

Fakta: I det 2-årige pilotprojekt Hold Hjernen Frisk vil projektpartnerne DGI, Slots- og Kulturstyrelsen og forskningscenteret Center for Sund Aldring på Københavns Universitet omsætte forskningsbaseret viden til engagerende og fællesskabsskabende aktiviteter for seniorer omkring pensionsalderen og udbrede eksisterende viden i forskellige formater. DGI leder projektet. Projektet er støttet af Nordea-Fonden. Læs mere om Hold Hjernen Frisk på projektets hjemmeside: www.holdhjernenfrisk.dk

For mere info:  

Vibeke Sølling: visje@naestved.dk, telefon: 5588 4123