Få en Michelin-stjerne i dit eget køkken

Michelinstjernerne dalede ned over danske gourmet-kokke, men du kan blive en stjerne i dit eget køkken.

Danske kokke holdt vejret igår, da årets Michelin-stjerner blev uddelt. Den højeste anerkendelse i kokkekredse.

Igen i år blev flere danske kokke og deres restauranter belønnet for deres anstrengelser. Listen over hvem der blev tildelt Michelin-stjerner er lang og igen i år blev også restauranter udenfor hovedstaden tilgodeset.

Stort tillykke til de dygtige kokke.

Jeg ser med fuld af benovelse, når de dygtige kokke tryller og imens går jeg i køkkenet og tryller på mit helt eget niveau. Gourmet-mad af den kaliber, er for mig et uopnåeligt niveau, lidt ligesom min stue heller aldrig kommer til at ligne de stuer jeg ser i Bo Bedre, men inspireret bliver jeg nu alligevel. Madkunst med farver og æstetik, hvor der kræses for alle sanser både smag og øje, kan vi alle lære af.

Den flid, ildhu, stolthed og kærlighed til maden som fag, imponeres jeg over og bliver helt glad af at mærke. Andre kan, ligesom jeg, tydeligvis godt lide at gå i køkkenet. Nogen får en Michelin-stjerne og andre - som jeg - får bare fornøjelsen ved at gå i køkkenet og får måske en stjerne af familien, når maden serveres. :-)

Savner du inspiration til din egen madlavning derhjemme, så kig med på boglisten nedenfor. Måske du - og din madlavning - også er på vej mod stjernerne?

Fakta: Michelinguidens historie

    Den første udgave af Guide Michelin udkom allerede i år 1900. Den udkom på initiativ fra dækproducenten Michelin, der ønskede at de franske bilejere kom ud på vejene - hvor de sled deres dæk, så de skulle købe nye.
    De første danske Michelin-stjerner blev uddelt i 1983. Her fik La Cocotte og Kong Hans' Kælder en stjerne hver. Kong Hans' Kælder er den dag i dag stadig en del af Michelin-guiden.
    I 2018 fik 25 danske restauranter - og en færøsk - til sammen 31 stjerner.
    Geranium fik i 2016 - som den første danske restaurant nogensinde - de maksimale tre stjerner.
    I 2015 fik Frederikshøj i Aarhus som den første restaurant uden for København en Michelin-stjerne.

Hvem der fik årets stjerner kan du se på listen her

Fakta: Det betyder Michelin-stjernerne

Restauranter med en Michelin-stjerne er blevet fundet værdige af guidens inspektører. Det er ofte mennesker, der har flere års erfaring fra restaurant- eller hotelskoler samt flere års erfaring fra branchen. Dertil kommer et halvt års intern uddannelse, hvor man lærer, hvordan maden skal bedømmes.

Michelinguiden vurderer mad efter fem kriterier: Råvarernes kvalitet, "håndværket", "personligheden", hvad man får for sine penge og kvalitet over tid - at restaurantoplevelsen er lige fantastisk uanset hvornår man besøger den.

En bedømmelse kan resultere i ingen, én, to eller tre stjerner. Stjernerne er udtryk for at restauranten er:

    1 stjerne: "en rigtig god restaurant i sin kategori"
    2 stjerner: "en omvej værd"
    3 stjerner: "værd at rejse efter"

Den fulde liste over danske Michelin-restauranter kan du se her
 

Oprindeligt skrevet af Gitte Hansen, Randers Bibliotek.

Louisa Lorang: Louisas madplan : 30 dage, 30 opskrifter, 30 minutter
  • Bog

Louisas madplan : 30 dage, 30 opskrifter, 30 minutter

Af Louisa Lorang (2017)
Et bud på 30 sunde, varierede og nemme vinterretter, der tager 30 minutter at tilberede og koster 30 kr. pr. person
Bog
  • Bog

Brdr. Price : vores yndlingsopskrifter

75 klassikere fra Brdr. Prices restauranter i form af snacks, forretter, hovedretter, sides og desserter
Bog
Mette Mølbak: One pot : alt i én gryde : din genvej til nem hverdagsmad
  • Bog

One pot : alt i én gryde : din genvej til nem hverdagsmad

Af Mette Mølbak (2018)
36 opskrifter der alle skal tilberedes i en og samme gryde
Bog
  • Bog

Hurtig lækker mad! : 160 opskrifter - alle kan være med

Af Sue Quinn (2017)
Bog
  • Bog

Mad med naturens vilde planter

Opskriftsbog med præsentation af 54 af de mest almindelige spiselige planter, svampe og bær og oplysninger om, hvor de kan findes og hvornår
Bog
  • Bog

Meyers simremad

Af Claus Meyer (2016)
Kogebog med simreretter. Opskrifterne har fokus på årstidens nordiske råvarer og alt tilberedes i samme gryde
Bog
  • Bog

Karolines største hits

(2017)
De bedste retter fra de ialt 9 opskrifthæfter fra Karolines Køkken fra 1972-2001. Hvert afsnit/år starter med et historisk blik på madkulturen. Herefter følger opskrifterne fra det år, i en mere moderne udgave
Bog
  • Bog

Gryderetter

Bog
  • Bog

Kokkeriet : dansk smag i vores køkken

Af David Johansen (2015)
Kogebog fra kokken bag restauranten Kokkeriet. De ca. 50 opskrifter dækker både snacks, forretter, mellemmåltider, hovedretter, ost, desserter og sødt til kaffen
Bog
  • Bog

Genialt køkken : 100 uimodståelige opskrifter, der sætter forbrændingen i vejret

Bog
  • Bog

Deluxe : sund & slank året rundt

Opskrifter på hverdagsmad forklædt som gourmetmad. Forfatterne er gået i en stor bue uden om sukker, kunstige sødemidler, syntetiske aromaer, farvestoffer, konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer. Til gengæld kan man ved at kombinere bogens opskrifter med De Danske Vægtkonsulenters kostprogram opnå et stort vægttab. Ved hver opskrift står der hvor meget man skal krydse af i kostprogrammet
Bog
  • Bog

Aamanns smørrebrød

Bog
  • Bog

Opskrifter og små glimt af hverdagslykke : kogebogen fra valdemarsro.dk

Nogle af de mest populære opskrifter fra bloggen valdemarsro.dk. Med fokus på lækker og sund mad, som tiltaler de fleste, og som er overkommelig i en travl børnefamilies hverdag
Bog
  • Bog

Steg i stiletter : mere end 150 lækre opskrifter

Af Ravinder Bhogal (2011)
Bog
  • Bog

Søren Gericke : 50 år - 50 opskrifter : jubilæumskogebog 1963-2013

Af Søren Gericke (2013)
Søren Gericke har udvalgt 33 opskrifter fra sin tid i køkkenet, og de er et udpluk fra over 2000 udgivne opskrifter, og i forbindelse med udgivelsen har han tilføjet 20 nye. Opskrifter til forretter, hovedretter, desserter og tilbehør. Ingredienserne i opskrifterne er typisk danske
Bog
  • Bog

Holms mad : 85 uimodståeligt velsmagende opskrifter

Bog
  • Bog

Masterclass : 70 opskrifter : god mad helt enkelt

Af Thomas Castberg (2015)
Lette lækre retter, hvor smag og tilberedning er i fokus. Der fokuseres meget på billedsiden. Hver opskrift strækker sig over 4-6 billeder, og viser madlavningen trin for trin fra ingredienser over tilberedning til anretning
Bog
Foto af lækre, grønne madvarer
Foto af lækre, grønne madvarer
Af Anonym (ikke efterprøvet)
19.02.19