Masketraditioner udstilles i X-rummet

15.08.17
Fra mandag den 21. august til fredag den 22. september er der udstilling i X-rummet på Næstved Bibliotek om masketraditioner på Agersø og Omø. Udstillingen er en optakt til International Maskefestival Næstved.

Lige ude i Storebælt på øerne Agersø og Omø trives en tradition, hvor en del af beboerne hver helligtrekongersaften formummer sig bag masker og går fra hus til hus, hvor der er lys udenfor. Indenfor stiller de tyste omklædte, som de også kaldes, sig op. Herefter er det op til værterne at gætte, hvem der gemmer sig bag maskerne. 

Ingen ved længere hvordan traditionen er opstået, men den er bevaret her på de to øer. Skikken findes også på Ærø og på Sydals.  

- Vi forsøger med denne udstilling i X-rummet på Næstved Bibliotek at fortælle historien om traditionerne på de to øer. Det er ulige interessant, at der fortsat findes disse gamle traditioner, siger kunstnerisk leder på International Maskefestival Næstved Helge Jørgensen.   

Efter udstillingen overdrages materialet i de to øers egen varetægt og videre brug i formidlingen og forhåbentlig bevarelse af traditionen. 

Se mere om maskefestivalen i Næstved på: www.maskefestival.dk 

Udstillingen kan ses i bibliotekets åbningstid.