I skyggen af et træ

30.10.19
Fra torsdag den 7. november til lørdag den 30. november udstiller journalist og foredragsholder Hussein Shehadeh ca. 30 farvefotos fra Oman i Golfområdet på ydersiden af X-rummet på Næstved Bibliotek.

- Oman ligger ved sydspidsen af den arabiske halvø. Det er syv gange så stort som Danmark med en befolkning på 2,5 millioner indbyggere. Det mest bemærkelsesværdige ved Omans nyere historie er den begivenhed, der fandt sted den 23. juli 1970, da den nuværende hersker, Sultan Qaboos, kom til magten ved et fredeligt kup. Netop den dag, lovede han sit folk, at han ville give dem adgang til uddannelse, selvom det skulle foregå i skyggen af et træ

Før Qaboos kom til magten var Oman et meget tilbagestående land, sammenlignet med sine nabolande. Social- og sundhedssektoren var i meget dårlig stand, og der var kun to grundskoler i hele landet og tre kilometer asfalteret vej, fortæller Hussein Shehadeh, som er aktuel med fotoudstillingen, I skyggen af et træ på Næstved Bibliotek. 
 
Siden er der sket meget i Oman, et land der også kaldes "Arabiens Fortryllede Hjørne". Især indenfor områder, som berører uddannelse, sundhed, miljø, kvinde- og børnerettigheder. Grunduddannelse er nu obligatorisk. I dag findes der 1154 skoler i landet med 580.000 elever, hvilket svarer til at 97,7 % af landets børn går i skole, heraf 58 % piger.  
 
Hussein Shehadeh, palæstinensisk født og bosat i Danmark siden 1967, har som journalist, filmmand og ikke mindst foredragsholder i årtier formidlet arabiske kultur- og samfundsforhold til danskerne. 
 
Udstillingen kan ses i bibliotekets åbningstid.