Ross Findon for Unsplash

Transformerede værker

20.04.23
Synes du det er spændende, når en bog eller et stykke musik transformeres til et andet medie, en ny oversættelse eller ny fortolkning? Så har vi nogle gode anbefalinger til dig fra bibliotekets egen samling her.

På bibliotekerne i Næstved Kommune har vi mange skjulte skatte i form af tekster, gamle myter, digte og musik, som er blevet transformeret i genfortolkninger, nye oversættelser eller såkaldte remedieringer: når et værk går fra ét medie til et andet – eksempelvis et digt, der bliver til musik.

Hvis du har lyst til at opleve et digt transformeret til musik, så afholder Næstved Bibliotek den 26/4 et arrangement, hvor Inger Christensens digt ’Sommerfugledalen’ genopstår i en musikalsk genfortolkning af musiker Stine Michel og hendes kvartet – læs mere og køb billet her.

Herunder har vi udvalgt nogle af de mange transformerede værker, der findes – der er både genfortolkning af gammel litteratur, myter og sagaer, musik, der er blevet til på baggrund af skønlitteratur samt teaterstykker der er videredigtet til romaner og film. Tag et kig og lad dig inspirere:

Genfortolkning af litteratur 

GennemseGennemse
 • Bog

Til den smukkeste : 117 digte

Af Mette Moestrup (2019)
Digte. 117 formeksperimenterende digte, tretten for hver af de ni muser og de kunstarter, som de beskytter: korsang, ...
Læs mere

Digtsamling som kredser om antikkens ni muser og mytologiens æblesymbol, fortolket og gendigtet af Mette Moestrup. Samlingen består af 117 digte, hvoraf der er 13 til hver af de ni muser og den kunstart, de beskytter. En mytologi i moderne poetisk vildskab. 

GennemseGennemse
 • Bog

Mythos

Af Stephen Fry (2018)
Kronologisk genfortælling af den lidenskabelige og krigeriske græske mytologi
Læs mere

Komikeren Stephen Fry genfortolker med humor, videbegær og indsigt nogle af antikkens største myter og legender. En stor læseoplevelse for læsere med interesse for oldtidens Grækenlad og dets store mytologi.

GennemseGennemse
 • Bog

Islændingesagaerne : samtlige sagaer og niogfyrre totter. Bind 1, Skjalde, Grønland, Vinland

(2014)
Læs mere

I 2014 udkom for første gang de 40 islandske sagaer, nyoversat i 5 smukke bind - her bind 1. Et hovedværk i verdenslitteraturen, som indeholder afgørende indsigter i de gamle nordboers historie. Det er storslåede fortællinger med stærke personoptegninger, der fortæller om livet som frie bønder i vikingetiden. 

GennemseGennemse
 • Bog

Vølvens spådom

Af Suzanne Brøgger (2002)
Vølven spår og formaner og i lyrisk form fremstiller hun verdens forgængelighed realistisk, samtidig med, at hun lade...
Læs mere

Suzanne Brøggers frie gendigtning af det første digt i Gamle Edda: Gamle Edda, også kendt som Snorres Edda, er en norrøn digtsamling med fortællinger fra nordisk mytologi og nordiske heltesagn. Læs for en vild og feministisk gendigtning!

Musik

GennemseGennemse
 • Cd (musik)

Rødder

(2014)
Indspilning af sangene og oplæsning af digtene. Bogen indeholder raptekster og digte
Læs mere

I 2014 samlede Per Vers 10 danske rappere til at fortolke 10 danske digte. Der er alt fra digte af Tom Kristensen og Tove Ditlevsen til Michael Strunge og Emil Bønnelycke - resultatet kan du høre her!

GennemseGennemse
 • Cd (musik)

Kapow goodbye (tak & undskyld)

Af Kristina Holgersen (2021)
Læs mere

Kristina Holgersen har på albummet 'Kapow goodbye (tak og undskyld)' fortolket linjer og sætninger fra Christina Leonora Skovs 'Den, der lever stille' og 'Hvis vi ikke taler om det' og omsat det til musik. Lyt for en omsluttende oplevelse af nogle ord, du måske har læst.

GennemseGennemse
 • Cd (musik)

Diamond dogs

Af David Bowie (2017)
Læs mere

David Bowies mesterlige album 'Diamond dogs' fra 1974, er beriget med 2 numre, der er inspireret af George Orwells klassiker '1984'. Det drejer sig om numrene 'Big Brother' og '1984' - lyt for at få nye perspektiver på den dystopiske klassiker, eller for blot at dykke ned i et glimrende album!

Teater i nye klæder

GennemseGennemse
 • Bog

Fædra

Af Herman Bang (2018)
Grevinde Ellen Urne gifter sig med en meget ældre mand for pengenes skyld og forelsker sig i sin unge stedsøn
Læs mere

Historien om Fædra, der forelsker sig i sin stedsøn med fatale konsekvenser, er efterhånden fortolket i mange varianter. Euripides, en af antikkens største tragikere, skrev og opsatte 'Hippolytos', og med denne blev historien om Fædra født. Siden har Jean Racine skrevet versionen Phédre i 1677, efterfulgt af Herman Bangs version 'Fædra' fra 1904 -

GennemseGennemse
 • Dvd

Dronningen

Af Maren Louise Käehne, May El-Toukhy, Jasper Spanning (2019)
Anne indleder et seksuelt forhold til sin mands teenagesøn, Gustav. Da affæren opdages, og Annes perfekte liv falder ...
Læs mere

- og i 2019 udkom filmen 'Dronningen', som også i høj grad er inspireret af fortællingen om Fædra. Start fra en ende, eller vælg din version for at opleve en af historiens største tragedier. 

GennemseGennemse
 • Bog

Henrik : roman

Af Vigdis Hjorth (2019)
Nydigtning af Henrik Ibsens skuespil "Hedda Gabler". Henrik Falk sidder fast i sit trivielle og småborgerli...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Hilde : roman

Af Klas Östergren (2019)
Fortælling om en af Henrik Ibsens birollefigurer, Hilde Wangel, som arbejder på et rejsebureau i Berlin i 1920'e...
Læs mere

Henrik Ibsens karakterer, universer og fortællinger har ligeså inspireret andre kunstnere gennem tiden. I denne trilogi har tre nordiske forfattere videredigtet, fortolket og udviddet nogle af Ibsens karakterer. Læs for at genbesøge Nora, Hilde og Henrik i nye universer, med nye tanker - denne gang i romanform.

GennemseGennemse
 • Bog

Nora : roman

Af Merete Pryds Helle (2019)
Roman om Nora fra Henrik Ibsens drama "Et dukkehjem". Hvem er hun egentlig, og hvordan har hendes barndom o...
Læs mere