En masse ord på en reklame. Foto: John Jennings for Unsplash.
En masse ord på en reklame. Foto: John Jennings for Unsplash.

Hjælp til læseudfordrede

06.10.21
At være ordblind kan være besværligt, men heldigvis er der hjælp at få. Det ser vi nærmere på i denne artikel.

Der er tekst over det hele. På nettet, i brevene i postkassen, rundt omkring i bybilledet, på arbejdspladsen – og måske især på biblioteket. Som ordblind kan det være vanskeligt at mødes af al den tekst. I anledningen af ordblindeugen i uge 40 sætter vi derfor fokus på nogle af de redskaber og services, som man kan gøre brug af, hvis man er ordblin.

Lette bøger
På biblioteket af vi en afdeling for lette bøger – både skønlitteratur og fagbøger. Her kan man bl.a. finde bøger fra Læseværkstedet, som udgiver bøger til læseudfordrede. Læseværkstedet ønsker at udgive bøger, som ikke blot er lette at læse, men som også handler om relevante og spændende emner. Bøgerne er inddelt i fire sværhedsgrader med farvekoder – Rød (lix omkring 7-10), Grøn (lix omkring 13), Gul (lix omkring 20) og Blå (lix omkring 25-30).

eReolen og eReolen Global
eReolen og eReolen Global kan man finde tusindvis af lydbøger på dansk og engelsk. Som bosiddende i Næstved Kommune kan man låne fem e-bøger og fem lydbøger om måneden. Derudover kan man altid låne titler markeret med blåt ("Ekstra lån") – de tæller ikke med i den samlede kvote.

Nota
Nota er et videnscenter og en statslig institution, som gør trykte tekster tilgængelige i digitale formater. Hvis man har læseudfordringer, kan man hos Nota få adgang til tusindvis af lette bøger. Og alle med interesse for syns- og læsevanskeligheder har adgang til Notas specialister, viden og nyheder inden for området.

adgangforalle.dk – få teksten læst op
Som borger i dagens Danmark kan man ikke komme uden om at skulle bruge internettet. Og det kan være en udfordring, hvis man har svært ved at læse. Men på hjemmesiden www.adgangforalle.dk er der hjælp at hente. Her kan man nemlig downloade et program, som gør det muligt at få læst tekst fra internettet op.