Foto af Næstved Bibliotek taget oppe i luften
Foto af Næstved Bibliotek taget oppe i luften

Brug af bibliotekerne - FAQ

29.06.20
Næstved Bibliotek og Borgerservice er åbent med normale åbningstider. Få svar på dine spørgsmål om de få ændringer pga. corona-situationen.

Kulturministeriet og Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en række retningslinjer for den gradvise genåbning af landets biblioteker, hvor der tages hensyn til borgerne og personalets sikkerhed. Og på baggrund af disse er alle bibliotekerne i Næstved Kommune åbne. Borgerservice åbnede den 2. juni og det selvbetjente bibliotek er også åbent igen. Herunder kan du forhåbentligt få svar på alle de spørgsmål du må have i den anledning. 

Kan jeg udlåne og aflevere?

Du kan igen låne og aflevere materialer på biblioteket. Du kan selv komme op og finde bøger på bibliotekerne eller få hjælp af en bibliotekar.

Er Borgerservice åbent?

Borgerservice er åbent, så du nu igen kan få lavet pas, kørekort mv. Det er kun med tidsbesttilling. Du kan bestille tid til Borgerservice her. Når  du møder op til din borgerservice-tid skal du melde din ankomst ved en velkomststander og bliver kaldt op til betjening. 
Har du brug for at komme i kontakt med Borgerservice, kan du ringe til 5588 5588.

Udstedes der stadig midlertidige kørekort?

Du kan fortsat få udstedt midlertidige kørekort, der gælder to måneder.

Kan jeg reservere og bestille udlånsmaterialer? 

Der bliver åbnet op for reservation af materialer - også bestillinger fra andre biblioteker. Du kan bede bibliotekarerne om hjælp til det. Men du kan også igen selv reservere fysiske materialer på appen "Biblioteket" og på her bibliotekets hjemmeside.

Kan jeg hente mine reserverede materialer?

Ja.

Hvordan afleverer jeg?

I Næstved foregår aflevering af materialer som normalt - altså både indenfor i åbningstiden og udenfor i indkastet hele døgnet. På lokalbibliotekerne i Glumsø, Fuglebjerg, Fensmark og Brøderup kan du aflevere materialer indenfor i den selvbetjente åbningstid.

Kan jeg forny materialer?

Du kan bede bibliotekarerne om hjælp til fornyelse af materialer og selv gøre det i app'en og her på bibliotekets hjemmeside.

Skal jeg betale gebyrer for de bøger mv. som jeg ikke har kunnet få lov til at aflevere?

Der er ingen gebyrer for aflevering af materialer med afleveringsfrist i perioden den 12. marts til den 15. juni. Så det er ved at være på tide at få afleveret.

Kan jeg betale i bibliotek og borgerservice?

Du kan betale for mange services og fx mellemværende til biblioteket via app og web. Fra d. 2. juni kan du også betale på bibliotekerne, men kun med betalingskort. 

Hvad er åbningstiderne?

Bibliotekerne er genåbnet med de "gamle" åbningstider. Næstved Bibliotek har betjening klokken 10-17, mandag-fredag og lørdag kl. 10-14.
Lokalbibliotekerne i Glumsø, Fensmark og Fuglebjerg har kun selvbetjent åbningstid juli ud. 
Det selvbetjente bibliotek er nu åbent igen på alle bibliotekerne. Det betyder at man vil kunne komme ind på biblioteket fra klokken 8 om morgenen til klokken 20 mandage til torsdage og fra klokken 8 om morgenen til klokken 17 fredage til søndage. 

Hvor længe og hvordan må jeg opholde mig på bibliotekerne?

Du kan nu tage tage ophold på bibliotekerne - fx hvis du er studerende, der gerne vil sidde og arbejde med din egen bærbare pc. Eller du kan sidde og læse eller tale sammen med andre. Der gælder afstandskrav på en meter, medmindre man er i en gruppe, der kommer til stedet sammen. Det er kun nogle af opholdsområderne på biblioteket, der er åbnet - følg anvisningerne i biblioteksrummet for at finde de åbne pladser.

Er der arrangementer på bibliotekerne?

Der er foreløbig ingen arrangementer på biblioteket, men der sker fortsat spændende ting på bibliotekets hjemmeside, facebook-side og instagram. Fra d. 2. juni åbnes der op for læse- og lytteklubarrangementer, men ikke for større arrangementer, som fx foredrag.

Må jeg læse avis?

Du må igen læse aviser eller tidsskrifter på bibliotekerne.

Må jeg bruge bibliotekernes pc'er?

Du kan igen bruge bibliotekernes pc'er. Der er restriktioner på antal pc'er og der er sat afspritnings-wipes frem, så brugerne selv kan afspritte efter endt brug. Der er ikke åbent for gamer-pc'er og playstations endnu. 

Kan jeg printe og kopiere?

Du kan igen printe og kopiere på bibliotekerne.  

Må børn lege på bibliotekerne?

Der kan igen, i begrænset omfang i forhold til legetøj, leges på bibliotekerne. 

Kan jeg bruge mødelokaler?

Du kan igen bruge mødelokalerne, hvis deltagerantallet overholder afstandskravene.

Hvad gør I for sikkerheden på bibliotekerne?

Det er vigtigt, at du og de andre borgere på biblioteket sørger for at holde afstand til hinanden og til medarbejderne. Bibliotekarerne vil være til stede i rummet, men vil cirkulere rundt i synlige t-shirts så du kan finde dem. Betjeninger vil foregå bag plexiglas. Har du tid til Borgerservice melder du din ankomst ved en velkomststander og bliver kaldt op til medarbejeren, der betjener dig. Du kan spritte hænder af flere steder i rummet.

Kan jeg bruge toiletterne?

Toiletterne på bibliotekerne kan igen benyttes. Dog er der begrænset antal og der jævnligt hver dag. 

Er alle medarbejdere nu på arbejde?

Ja, alle medarbejdere er nu igen på arbejde.