Farvel til Maria Gerhardt

28.03.17
Maria Gerhardt døde 16. marts 2017 efter længere tids kræftsygdom. Hun blev kun 39 år. Alligevel nåede hun meget.

Billede af Maria Gerhardt

Som dj Djuna Barnes var Maria kendt på de københavnske spillesteder som Nattens dronning. Hun var desuden freelance kulturjournalist for bl.a. Dagbladet Information og Cover. I 2014 debuterede hun som forfatter, og hun nåede at skrive tre anmelderroste og stærke bøger – den sidste udkom kort før hendes død.

Der bor Hollywoodstjerner på vejen

Debutromanen ”Der bor Hollywoodstjerner på vejen” har afsæt i hendes eget liv. Hun fortæller om sin vilde ungdom i det Københavnske natteliv, og om hvordan hun efter 15 år endelig får sin store kærlighed og samtidig opdager, at hun har kræft. Historierne væver sig fint ind i hinanden og fortælles usentimentalt. Trods den alvorlige baggrund har bogen også et humoristisk blik på livet. Den er smukt skrevet og let at læse. 

Digtsamlingen ”Amagermesteren” indeholder også autofiktive elementer. Digtene kredser om et ungt menneskes opvækst på Amager og om at dyrke sport i den tidlige ungdom. Desuden handler digtene om at opdage, at man er mere tiltrukket af piger end af drenge og om at leve med en alvorlig kræftsygdom. Den vandt Politikens litteraturpris i 2016.

Hurtigt læst men svær at glemme

I den nyeste og sidste roman ”Transfervindue” er Nordsjælland blevet omdannet til et gigantisk luksuriøst hospiceområde for uhelbredeligt syge voksne. Hovedpersonen Maria er forfatter og bor der. En stærk roman om at leve livet, mens tid er og sige farvel til det, før man er klar. Maria Gerhardts roman er hurtigt læst, men svær at glemme. 

Hør mere om bogen i Skønlitteratur på P1

Læs mere om Maria Gehardts forfatterskab her: 
Forfatterweb
Litteratursiden

GennemseGennemse
  • Bog

Der bor Hollywoodstjerner på vejen

Af Maria Gerhardt (f. 1978) (2014)
Maria er dj, succesfuld og forelsket i Rosa. Efter 15 år får hun hende, men samtidig opdager Maria at hun har kræft
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Syg litteratur : litterære tekster om sygdom og sundhedsvæsen

(2016)
Skønlitterære tekster (digte, noveller og uddrag fra romaner) af danske forfattere, der handler om sygdom, behandling...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Transfervindue : fortællinger om de raskes fejl

Af Maria Gerhardt (f. 1978) (2017)
I Nordsjælland lever de terminal syge afsondret fra resten af samfundet i et stort hospice fyldt med luksus
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Amagermesteren : digte

Af Maria Gerhardt (f. 1978) (2015)
Digte om opvækst og ungdom. En pige vokser op på Amager i 1980-90, hvor hun går i skole, spiller fodbold og bliver te...
Læs mere