Kvickly indkøbsvogne med bøger i
Kvickly indkøbsvogne med bøger i

Vi drukner i bøger

Af Anonym (ikke efterprøvet)
25.05.20
Så har de fem biblioteker været åbent en uge for udlån og afleveringer og der har været "gang i butikken".

Noget tyder i hvert fald på at bibliotekerne har været savnede under nedlukningen. Der har været hele 100% flere reserveringer sammenlignet med samme uge sidste år. Og bøgerne er væltet ind, så vi på Næstved Bibliotek har været nødt til at låne indkøbsvogne hos underboen Kvickly for at kunne fragte dem på plads på reolerne. 

En flyvende start

Allerede sent søndag den 17. maj ved overgangen til at vi måtte åbne for udlån og aflevering mandag den 18. maj begyndte mange af jer biblioteksbrugere at besøge og reservere nye bøger her på hjemmesiden. Og så mandag morgen væltede det ind med brugere, der først og fremmest ville aflevere alle de biblioteksmaterialer, som i en lang periode har været hjemlånt - siden coronanedlukningen i starten af marts. 

Aflevér gebyrfrit indtil 7. juni

Det er jo heldigvis sådan at der ikke er løbet eller løber ekstra gebyrer på materialer, hvor udlånsdatoen udløb under nedlukningen. Faktisk så har I indtil til og med den 7. juni til at aflevere gebyrfrit. Det og meget andet kan I læse om i vores FAQ om genåbning af bibliotekerne

Stor stigning af afleveringer og reserveringer

Vi har kigget nærmere på tallene og de viser at der har været 11.043 afleveringer af biblioteksmaterialer, hvor der i samme uge sidste år var 6.187, så der er tale om en 78% stigning. Der har været 3.380 reserveringer, hvor der i samme uge sidste år var 1.694 - en stigning på, ja 100%! Så der er ingen tvivl om at der er en stor tørst på nyt læsestof, hvoraf meget sikkert er nye udgivelser af bøger og andre materialer, som trods alt ikke har været gået helt i stå under coronanedlukningen. 

Besøgstallet faldende

Besøgstallet er faktisk faldende i forhold til ugen sidste år, men det kan jo forklares med at det kun er det basale bibliotek, der har været åbent i sidste uge. Der har ikke været mulighed for fx at læse avis, spille playstation, lege med børnene, bruge pc'er eller tage til arrangementer. Og, frem for alt, så er borgerservice jo også stadig lukket. Og vi ved endnu ikke hvornår vi kan få lov til at åbne for alle disse og andre aktiviteter, som det moderne Næstved Bibliotek og Borgerservice jo består af. 

Og fald af antal udlån af fysiske biblioteksmaterialer

Sammenlignet med sidste år, så har der været et lille fald i udlånet i sidste uge: Sidste år blev der udlånt 6.318 biblioteksmaterialer, mens der i sidste uge blev lånt 4.631 biblioteksmaterialer. Det kan jo være at den store stigning under coronanedlukningen i brugen af vores digitale materialer har sat sig fast. Men det kan jo også være at det i første omgang, som biblioteksbruger, har føltes mest overskueligt i forhold til evt. smitterisiko bare lige at få afleveret og så nøjes med at reservere herfra hjemmesiden og på vores app: "Biblioteket". Vi håber dog at der kommer godt gang i udlånet igen - også fordi bibliotekerne ikke helt er indrettede til at have så mange biblioteksmaterialer hjemme. 

På gensyn!

Vi glæder os til at se jer igen, når I skal hente alle de reserverede materialer eller når I skal bruge os, når vi åbner mere op. Og vi siger tusind tak for en god, travl, men problemfri delvis åbning af bibliotekerne :-)