To store prisuddelinger

Af Anonym (ikke efterprøvet)
12.11.21
I de sidste par uger er der uddelt to af de store priser indenfor litteraturen. Nordisk Råds Litteraturpris og Booker-prisen.

To priser man skal holde øje med
Begge prisuddelinger er nogen der er værd at ekstra øje med, fordi de næsten altid formår at give priserne til nogle helt fantastiske udgivelser som man ikke nødvendigvis har hørt om før. Flere unge forfattere er hurtigt blevet anerkendt for deres kvalitet via disse prisudgivelser og startet lange og stærke forfatterskaber.

Nordisk råds litteraturpris
Nordisk råds Litteraturpris blev givet til den grønlandske forfatter Niviaq Korneliussen for sin roman ’Blomterdalen’. Hun er den første grønlandske vinder af prisen. Om romanen skriver juryen: Niviaq Korneliussens roman Naasuliardarpi (Blomsterdalen) har begejstret juryen med sin levende intensitet. Naasuliardarpi handler om kærlighed, om venskab og om at være en del af et postkolonialt samfund. Det stærkt rørende værk giver indblik i grønlændernes liv i dag og de traumer, der stadig sætter dybe spor i hverdagslivet. Det er en smuk, men også smerteligt rå fortælling.”

Booker-prisen
Booker-prisen bliver givet til den bedste roman skrevet på engelsk af en borger i Commonwealth eller Irland. Flere kendte forfattere som Margaret Atwood, J.M Coetzee og Kiran Desai har modtaget prisen. Ser man på listen over tidligere vindere er der flere bøger der allerede kan betegnes som klassikere.

I år blev prisen givet til sydafrikanske Damon Galgut for bogen The Promise.
Bogen er ikke udkommet på dansk. Men det skal der nok blive lavet om på nu. En Booker-pris er et kæmpestort kvalitetsstempel, så forlagene er nok allerede i gang med at overbyde hinanden for at kunne udgive bogen i Danmark.
Den skal helt sikkert læses.

 

Materialer
Niviaq Korneliussen: Blomsterdalen : roman GennemseGennemse
  • Bog

Blomsterdalen : roman

Af Niviaq Korneliussen (2020)
Verden står åben, men intet føles rigtigt. Om kærlighed, sorg, ensomhed og selvmord blandt grønlandske unge
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Den blinde morder

Af Margaret Atwood (2002)
I den lille canadiske by Port Ticonderoga sidder 82-årige Iris Chase og tænker tilbage på sit liv, og især på begiven...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Vanære

Af J. M. Coetzee (2000)
Den sydafrikanske professor David Lurie, midaldrende og 2 gange skilt bliver fyret fra sit arbejde som lærer efter at...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Det tabte land

Af Kiran Desai (2007)
Et øde sted ved Nepals grænse bor en menneskefjendsk dommer sammen med sin datterdatter og deres kok. Deres stille hv...
Læs mere