Billede af Næstved Bibliotek set ude fra Grønnegades Kasernes Kulturcenter
Billede af Næstved Bibliotek set ude fra Grønnegades Kasernes Kulturcenter

Selvbetjent åbningstid på Næstved Bibliotek

11.03.15
Næstved Bibliotek indfører selvbetjent åbningstid. Det markeres med officiel indvielse og reception onsdag den 18. marts kl. 18.

Gennem flere år har brugerne på lokalbibliotekerne i Næstved Kommune haft mulighed for at benytte biblioteket uden for den normale åbningstid, og nu er turen omsider kommet til Næstved Bibliotek. Den 18. marts åbner Næstved Bibliotek således for en selvbetjent løsning, som giver borgerne mulighed for at bruge hele biblioteket fra kl. 8 til kl. 22 mandag til fredag og fra kl. 8 til 18 om lørdagen.

Åbningen af det selvbetjente bibliotek markeres onsdag den 18. marts kl. 18 med en uformel reception, hvor formanden for Kulturudvalget Linda Frederiksen klipper snoren og viser, hvordan man åbner døren til det ellers lukkede bibliotek. Der serveres et glas og lidt til den søde tand. Der bliver rig lejlighed til at stille spørgsmål om ordningen til personalet. Alle er meget velkomne.

Tilbuddet med selvbetjent åbningstid er efterhånden indført mange steder rundt i landet med stor succes. Det selvbetjente bibliotek er en selvbetjeningsløsning uden personale, hvor du selv lukker dig ind i biblioteket med dit sundhedskort og en fire-cifret pinkode. Du skal være fyldt 12 år og være indmeldt som bruger på Næstved Bibliotek og Borgerservice. Børn under 12 år må kun benytte biblioteket sammen med en voksen.

Alle brugere registreres med navn og adresse samt cpr-nummer. For at sikre, at der ikke begås tyveri, hærværk eller lignende er der video-overvågning af indgangen og i hele biblioteket.

Tillid til brugerne

Ordningen bygger på et tillidsforhold mellem biblioteket og brugerne. Som bruger af det selvbetjente bibliotek skal du selv låne, aflevere og reservere materialer. Bibliotekets kopimaskine, pc’er og det trådløse internet er også tilgængeligt i det selvbetjente bibliotek. Og der er naturligvis adgang til bibliotekets søgebase og e-biblioteket. Hvis du har brug for hjælp og vejledning i biblioteket, eller du har brug for Borgerservice, skal du henvende dig i den betjente åbningstid.

Du skal senest forlade biblioteket kl. 22, hvilket i god tid annonceres via højtalerbeskeder. Det er vigtigt, at lukketiden overholdes, da alarmen sættes til automatisk.

Ekstra bibliotekstilbud til brugerne

I en tid med nedskæringer og lukninger på biblioteksområdet er det vigtigt at pointere, at selvbetjeningsløsningen er en udvidelse af tilbuddet til brugerne. Statistikker viser, at udlånet stiger, når åbningstiden øges. Den selvbetjente åbningstid er blandt andet en stor fordel for pendlerne, der nu får bedre mulighed for at bruge deres lokale bibliotek, når de kommer sent hjem fra arbejde.

Der er lukket alle søn- og helligdage. Af hensyn til oprydning og rengøring vil der herudover være enkelte dage, hvor det selvbetjente bibliotek er lukket. Lukkedage meldes ud i lokalaviserne, ved opslag på biblioteket og på bibliotekets hjemmeside.

Nye åbningstider

Samtidig med indførelsen af det selvbetjente bibliotek ændres den betjente åbningstid, så der fremover er betjening kl. 10-18 på hverdage og kl. 10-14 om lørdagen. De nye åbningstider træder i kraft lidt før indvielsen, nemlig mandag den 9. marts. I perioden 9. marts til 18. marts testes udstyr og procedurer i det selvbetjente bibliotek, så allerede i denne uge kan man være heldig at kunne gå på biblioteket helt frem til kl. 22.

Læs mere om selvbetjent åbningstid på bibliotekerne i Næstved Kommune