Seks tips til at øge familiens læsning

Af Anonym (ikke efterprøvet)
16.12.19
Læsning af fysiske bøger er godt for din hjerne, konstaterer Anette Prehn, der er videnskabsformidler og forfatter til flere bøger om hjernen. Få hendes tips til at læse mere.

Anette Prehn, der var formand i den tidligere regerings Nationale Stresspanel, gav i et interview i Kristeligt Dagblad d. 15. septermber 2018 om læsning med titlen: "Vores læsesti er i fuldt firspring ved at gro til. Så læs dog!" forklaringer på hvorfor det er så svært for både børn og voksne at læse bøger, måske i særlig grad romaner, i den tid som vi lever i med et væld af digital underholdning.
Hun mener at vores læsestier er i gang med at gro til og det er lidt af en katastrofe, når vores hjerner netop har så godt af at fordybe sig i fysiske bøger. Herunder er hendes seks tips til at komme i gang med at læse eller at læse mere. 

Seks tips til at øge familiens læsning i hverdagen

Tænk det som et værdigt formål at være offline. Som et menneskeligt behov. På den måde skabes der rum til fordybelse.

Hvis din læsesti er groet godt til, så begynd med mindre bøger, du begynder og læser færdig, i stedet for at kaste dig over en bog på 386 sider.

Biblioteker er gode, men får man læst for lidt, så begynd med at købe én god bog frem for at låne fem. Så har du ikke hele tiden en deadline hængende over hovedet, og der bliver ikke skyld forbundet med læsning, hvis du ikke når at læse, før den skal afleveres.

Indret en brugsreol med bøger, der er i brug lige nu, som står centralt i hjemmet. På den måde er bøgerne synlige og tilgængelige hele tiden.

Benyt en ferie til at (gen) indføre læsning før sengetid. For eksempel er efterårsferien eller juleferien en god afgrænset periode, og hvis der er ens regler for alle, så alle går i seng en time før, man normalt ville, er der god tid til at komme ind i et godt læsestræk før sengetid.

Hold trykt avis! Det statuerer et eksempel og viser børnene, at læsning er en dagligdags ting, og at man kan lære en masse om verden, man ikke havde forestillet sig.

Måske får de selv lyst til at læse med.

Materialer