Logo for Hold hjernen frisk
Logo for Hold hjernen frisk

Hold hjernen frisk

01.06.18
To bibliotekarer fra Næstved Bibliotek starter et helt nyt forløb "Seniorer holder hjernen frisk - samvær og aktiviteter i naturen" og du kan være med.

Her kan seniorer i løbet af 14 uger prøve kræfter med nye aktiviteter i naturen, der inspirerer til at holde hjernen i gang. Forløbet er en del af et landsdækkende pilotprojekt, Hold Hjernen Frisk.

I 2050 vil antallet af ældre over 80 år være tredoblet. Mange får derfor flere aktive år, efter de går på pension. Men hvordan holder vi vores hjerne frisk så længe som muligt? Forskning viser, at fysisk aktivitet, mental stimulering og socialt samvær er vigtige elementer; og det er aldrig for sent at gå i gang! Derfor deltager Næstved Bibliotek i et innovativt pilotprojekt, Hold Hjernen Frisk støttet af Nordea-fonden. Det skal omsætte forskningsbaseret viden til konkrete aktiviteter, der kan inspirere seniorer til at holde hjernen frisk - hele livet. 
 
I Næstved kan seniorer i løbet af 14 uger lade sig udfordre i naturen af bevægelse, hjernegymnastik og et nyt fællesskab. Projektets målgruppe er seniorer, der for nylig er gået på efterløn eller folkepension. Ud over Næstved Bibliotek deltager biblioteker i hele landet i projektet, som DGI, Slots- og Kulturstyrelsen og forskningscenteret Center for Sund Aldring på Københavns Universitet står bag.  

Gåture, fællessang, bardomsminder, højtlæsning 

Bibliotekarerne Vibeke Sølling og Kirsten Fonborg Hansen har sammen med relevante samarbejdspartnere planlagt et forløb med mange gode aktiviteter. Fællessang, åndedrætsøvelser, mindful walking og fælles frokost er faste indslag. Gåture i den dejlige natur i og omkring Næstved vil blive kombineret med forskellige indslag, som sætter hjernen i gang, fx en workshop om barndomsminder i naturen, Qi-Gong i parken ved Rønnebæksholm og højtlæsning af fortællinger og digte, hvor tanker om teksten og livet deles.  

Kunst, bålhygge, skovtur, gamle lege, kost, søvn og livsglæde  

Deltagerne får også mulighed for at se på kunst, synge og lytte til musik omkring bålet i skoven samt få viden om dyr og planter, søvnvaner, og om hvilken kost en frisk hjerne behøver. En udflugt til Gerlev Højskole/Legepark giver mulighed for at lære eller genopfriske gamle lege. Der er også et foredrag om at holde hjernen frisk med inspiration til det gode liv.  
 
Tilmelding til Kirsten Fonborg Hansen på: kirha@naestved.dk, senest den 25. 6., kl. 12.00.  Der er plads til 15 deltagere på holdet. Du vil få besked, om du er blandt de heldige i løbet af uge 26. Det er gratis at deltage. 
 
Du skal være indstillet på en lille fysisk og mental test i starten og i slutningen af forløbet. Deltagerne mødes til den indledende test mandag den 13. august. Du skal desuden være indstillet på, så vidt muligt, at deltage hver mandag i forløbet. Vi afrunder med test mandag den 12. november.