Grøn julegave
Grøn julegave
Grøn jul
Grøn jul

Grøn Jul: Julegaver

01.12.19
Denne første søndag i advent fortæller vi om at der er en række ting man kan gøre for at spare miljøet, når man køber julegaver.

Næstved Bibliotek og Borgerservice har fokus på FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling og værdier som natur og klima, og det betyder blandt andet at vi i hele december opfordrer til at holde "Grøn Jul".

Grønne julegaver

Når du køber julegaver vil vi opfordre dig til at lade være med at købe en gave, bare fordi du skal. Sørg så vidt muligt for at det er noget som modtageren vil bruge. Køb ikke en dum lille plasticting til dit barns kalendergave, bare fordi du skal finde på noget. Dit barn har alligevel glemt den efter fem minutter. Prøv at give noget som husstanden alligevel skulle bruge. Måske noget spiseligt. Måske endda nøjes med at give adventsgaver i stedet for gaver hver eneste dag i december.
Tænk evt. i genbrugsgaver eller gaver du kan lave selv.

En anden ting du nemt kan gøre, er at droppe gavepapiret. Pak i stedet dine julegaver ind i brugt avispapir eller lignende. Alternativt genbrug gavepapiret fra sidste år. Hvert år bruger danskerne 825 tons gavepapir. Det er unødvendigt og at droppe det, er en nem måde at hjælpe kloden på.

En tredje ting er at tænke over produktionen af det du alligevel køber. Tænker firmaet bag varen på en ansvarlig og bæredygtig produktion? Hvilke materialer bliver der anvendt og hvor bliver varen produceret?
Gå gerne efter lokalt producerede varer, da varens CO2-aftryk oftest vil være mindre, da transporten fra produktion til butik er kortere.

Generelt opfordrer vi til først og fremmest at tænke på julen og højtiden som en chance for at være sammen med familie og venner i en ellers travl hverdag. Det er hygge, det er fællesskab og det er varme i en kold tid. Hvor meget gaven har kostet betyder intet i denne sammenhæng.

Læs om Grøn jul på biblioteket

Emne