Net der fanger virus
Det er vigtigt at indfange indtryk fra coronakrisen

Fortæl os om dit liv under coronakrisen

03.04.20
Tomme gader, fælles morgensang med Phillip Faber, hjemmeundervisning og virtuelle påskefrokoster. Coronakrisen har ændret vores liv radikalt.

Du kan være med til at bevare denne mærkelige virkelighed for eftertiden. Fortæl os om dit liv og din hverdag under nedlukningen af Danmark og hjælp os med at indsamle materiale om coronakrisen på internettet.

De fleste af os ved, at vi befinder os i en helt speciel historisk situation. Men måske tænker vi ikke over, at det også er vigtigt at få den dokumenteret og bevaret for eftertiden.

I både Rigsarkivet, stads- og lokalarkiverne, på Det Kgl. Bibliotek og Nationalmuseet er man klar over, at danskerne lige nu står i et særligt og vigtigt kapitel i Danmarks historie, som skal bevares for fremtiden. Derfor går bevaringsinstitutionerne sammen for at sikre en bred dokumentations- og bevaringsindsats. Samtidig ønsker bevaringsinstitutionerne at nå bredt ud til danskerne, virksomhederne og foreningerne med budskabet om, at de kan være med til at sikre kildegrundlaget til historien.

Her er der brug for din hjælp

Det Kgl. Bibliotek og Nationalmuseet vil gerne vide noget om dit liv og din hverdag under coronakrisen og indsamler derfor dine fortællinger, billeder og små film fra hverdagen. Her er især fokus på dagliglivets kultur og et ønske om at få dokumenteret, hvordan almindelige menneskers hverdagsliv og samvær foregår i en situation, hvor rammerne for hverdagen er voldsomt forandrede.

Det gælder fx, hvad der sker, når kalenderen pludselig tømmes, og en stor del af vores sociale liv – måske – foregår online. Det gælder sygdoms- og sundhedsforståelse, og det gælder ikke mindst de traditioner og ritualer, der må gentænkes, fordi vi skal være sammen hver for sig. Hvad sker der med fødselsdage og påskefrokoster, når vi skal holde dem på nye måder, og hvad betyder det for vores forhold til hinanden?

Hent et spørgeskema og begynd at skrive om dit liv og tanker. 

Fra midt i april kan du uploade dit bidrag via Nationalmuseets hjemmeside. Alle fortællingerne bevares hos Nationalmuseet, men de bliver stillet til rådighed for forskning.

Læs mere om samarbejdet mellem Det kgl. Bibliotek og Nationalmuseet
Læs mere om indsamlingssamarbejdet med Rigsarkivet, Nationalmuseet, Arbejdermuseet samt Organisationen Danske Arkiver

Tip os om info på internettet

Du ved det måske ikke, men Det Kgl. Bibliotek har ansvaret for at indsamle den danske del af internettet, så eftertiden også kan se, hvad vi lavede tilbage i 2020. Når der sker noget særligt, som den pandemi, der i øjeblikket dominerer overskrifterne både i aviser og på nettet, så stilles der skarpt, og indsamlingen intensiveres. 

Det Kgl. Bibliotek har derfor brug for din hjælp med tips om steder på internettet, der fortæller danskerne om coronakrisen. Det kan fx være:

•    danske sider om coronakrisen i Danmark (men IKKE artikler og temasektioner fra danske nyhedsmedier)
•    udenlandske sider om coronakrisen i og vedrørende Danmark 
•    offentlige posts/grupper på sociale medier med dansk indhold relateret til coronakrisen

Send dine tips til Det Kgl. Bibliotek