Se Oscar-film på Filmstriben
Se Oscar-film på Filmstriben

Oscars på Filmstriben

26.04.21
I anledning af Oscaren til danske "Druk" anbefaler vi at tjekke Filmstriben ud, hvor der ligger hele 44 vindere og nominerede fra tidens løb. Vi har udvalgt en række af filmene, som vi synes, at du skal kaste dig over.

Verdens største filmpris Oscar kunne i år fejre sin fødselsdag nr. 93, og i år var der endda flere priser med et dansk islæt. Filmstriben har samlet en lang række film, som i tidens løb enten har vundet eller været nominerede til en Osacr. Her er et udvalg af nogle af de bedste.

The Mole Agent (2020) - Nomineret til bedste dokumentarfilm

Faktisk kan du allerede nu se en af årets nominerede film, som er med i feltet til at vinde i kategorien Bedste Dokumentarfilm”.

Vi befinder os i Chile, hvor en kvinde har mistanke om, at hendes mor bliver misrøgtet på et plejehjem. Derfor ansætter hun en privatdetektiv til at undersøge sagen nærmere. Men privatdetektiven går skridtet videre og ansætter den 83-årige Sergi til at være spion. Det bliver til en hjertevarm dokumentar med komedie drysset henover.

Se "The mole agent" nu på Filmstriben

The Square (2017) - Nomineret til bedste udenlandske film

Hvis det skal lugte lidt af Danmark, så er den sort komiske “The Square” et godt bud. Claes Bang spiller rollen som kunstnerisk chef på et moderne kunstmuseum og er dermed på højeste trin i den kreative klasse. Men den ene katastrofe efter den anden vender op og ned på hans succesfulde tilværelse og sætter hans karriere på prøve.

Claes Bang spiller overfor bl.a. Elisabeth Moss i denne skæve film, som viser vrangsiden på kultureliten selviscenesættelse.

Se "The Square" nu på Filmstriben

The Florida Project (2017) - William Dafoe nomineret til bedste mandlige birolle

Lige ved siden af Disney World i Florida ligger et skrigende pink motel, Magic Castle Inn & Suites. Her bor Halley sammen med sin 6-årige rapkæftede datter Moonee. Halley arbejder på en nærliggende dinner og gør sit bedste for at få det hele til at hænge sammen. Handlingen udspiller sig over en sommer, hvor Moonee er fræk og laver ballade med sine venner på motellet. Men holder den gode vicevært Bobby øje med hende.

Handlingen udspiller sig fra datterens perspektiv, hvilket giver filmen et naivt touch. Derudover har fotografen gjort et flot arbejde med 35mm film, som giver fantastiske farver og billeder.

Se "The Florida Project" nu på Filmstriben

Moonlight (2016) - Vinder af bedste film

I en af Miamis barske forstæder vokser Chiron op. Hans mor er narkoman og derfor bliver Chiron i en tidlig alder overladt til sig selv. Han finder dog et venskab med pusheren Juan, der bliver en faderfigur. Juan bliver Chirons mentor og guider ham som barn, teenager og ung mand, hvor han kæmper for at finde sin rolle i en voldelig og brutal verden.

"Moonlight" vandt velfortjent prisen som årets bedste film (lige for næsen af ‘La La Land’). Det er en coming-of-age film, der viser hvor hårdt, det kan være at finde retning i ens liv, når man konstant bliver sparket ned af samfundet.

Se "Moonlight" på Filmstriben nu

Hell or High Water (2016) - nomineret til bedste film

Brødrene Toby og Tanner er gået hver sin vej gennem livet og har ikke meget godt at sige om hinanden. Alligevel finder de sammen, da deres barndomshjem vil blive sat på tvangsauktion. For at forhindre dette, vil de røve den bank, som vil stå bag salget. Texas Rangeren Marcus får dog opsnappet et spor og sætter straks efter dem.

Chris Pine, Ben Foster og Jeff Bridges er alle fremragende i denne moderne og støvede roadtrip film, hvor retfærdighed og forbrydelse bliver udvasket, og det hele til sidst ender i et voldsomt opgør.

Se "Hell or High Water" på Filmstriben nu

Million Dollar Baby (2004) - Vinder af bedste film

Maggie vil være den bedste bokser og derfor vil hun have Frankie som træner. Til at begynde med nægter han blankt, da han ikke har interesse i at træne en pige. Men Frankie er ensom, har få venner og en datter, der nægter at kendes ved ham. Da han så får øjnene op for Maggies talent, så ser han ikke en pige, men den bokser, han altid har drømt om at få under sine vinger og også en ven.

Hilary Swank og Clint Eastwoods kemi får det til at slå gnister i denne rørende film om sport og venskab.

Se "Million Dollar Baby" på Filmstriben nu

Den Fabelagtige Amélie fra Montmatre (2001) - nomineret til bedste udenlandske film

En ægte, fransk klassiker med charmerende Audrey Tautou i den altoverskyggende hovedrolle som Amélie.

Til dagligt arbejder Amélie på en café, hvor hun fungerer som rådgiver og Kirsten Giftekniv. Desværre er hendes eget kærlighedsliv dog aldrig blevet til noget. Nok fordi at hun som barn blev holdt meget hjemme for at beskytte hendes fars, der måske måske-ikke havde hjerteproblemer. Herfra måtte hun leve sit liv igennem en fantasiverden med drømme og kærlighed.

Se "Den fabelagtige Amélie fra Montmartre" på Filmstriben nu

Oprindeligt skrevet af Mathias Christensen Maagaard, Aalborg Bibliotekerne

Materialer
GennemseGennemse
  • Film (net)

The mole agent

Af Maite Alberi (2021)
En privatdetektiv i Chile ansætter den 83-årige Sergio som spion på et plejehjem, som en af hans klienter mistænker f...
Læs mere
Ruben Östlund, Fredrik Wenzel: The square GennemseGennemse
  • Film (net)

The square

Af Ruben Östlund, Fredrik Wenzel (2018)
Christian er kunstnerisk leder på et kunstmuseum i Stockholm, hvor næste udstilling er en firkantet installation. En ...
Læs mere
Alexis Zabé, Sean Baker, Chris Bergoch: The Florida Project GennemseGennemse
  • Film (net)

The Florida Project

Af Alexis Zabé, Sean Baker, Chris Bergoch (2018)
Halley er en ung, enlig mor der har en datter, Moonee, på seks år. De bor på et farvestrålende motel i området lige u...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Film (net)

Moonlight

Af Barry Jenkins (f. 1979-11-19), Tarell Alvin McCraney, James Laxton (2017)
Chiron vokser op i et barskt kvarter udenfor Miami. Moderen er stofmisbruger og Chiron er overladt til sig selv og de...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Film (net)

Hell or high water

Af David McKenzie (f. 1966), Giles Nuttgens, Taylor Sheridan (2017)
Texasbrødrene Toby og Tanner tager på turne for at røve en stribe bankfilialer til den bank, der ejer deres netop afd...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Film (net)

Million dollar baby

Af Clint Eastwood (f. 1930), Paul Haggis, Tom Stern, F. X. Toole (2009)
Servitricen Maggie ser boksning som vejen til et bedre liv. Den aldrende boksetræner Frankie indvilger modstræbende i...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Film (net)

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain

Af Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant, Bruno Delbonnel (2011)
Amélie holdes som barn hjemme, fordi far mener hun har et svagt hjerte. Som voksen arbejder hun på en café, får en åb...
Læs mere