Billede af Frøken Ignora
Billede af Frøken Ignora

Frøken Ignora, Frantz, Anton og alle de andre

06.10.14

Nogle forfattere bliver man bare så glad for, at man har lyst til at læse alle deres bøger. For man ved på forhånd, at her får man en oplevelse, der er værd at bruge tid på. 

Netop sådan har vi det i min familie med forfatteren Katrine Marie Guldager.
Vi holder efterhånden rigtig meget af Frantz, Frøken Ignora, Anton, Peter Prik og Ærmelina, som blot er nogle af de dejlige, handlekraftige og eftertænksomme børn, der kommer til live i hendes børnebøger.

Frøken Ignora

Min datter i 2. klasse læser i øjeblikket om den hidsige og selvstændige Frøken Ignora og hendes oplevelser i vandtårnet i den lille by Stridstrup. Frøken Ignora er ikke så god til at gøre, som der bliver sagt og er ikke meget for at lade sin kæreste Georg føre på danseskolen. Hun bor alene i vandtårnet og selvom hun savner sin mor og far, udfordrer hun den vante måde at være familie på. Da hun genforenes med sin mor og søster, ender hun med at bede dem om at finde deres eget vandtårn. Ignora har det bedst for sig selv. 

Frantz

Drengen Frantz læser min ellers ikke specielt læseglade søn i 3. klasse med stor fornøjelse. Frantz er en god, rund dreng, der også bor alene. Han taler med sin mor i ”himmel-telefonen”, når han føler sig ensom og holder ellers meget af sine dyr og sin bedsteven Karl, der går med kniv og kommer fra København og giver meget dårlige råd, da Frantz bliver forelsket i søde Kitte.
Rasmus Bregnhøi tilføjer med sine skønne, skønne illustrationer fine og sjove detaljer, som løfter den af og til melankolske stemning.

Peter Prik og Anton

Selvom mine børn nu begge læser bøger selv, er vores fælles godnatlæsning et højdepunkt og en fin afslutning på dagen. Da de var mindre, hyggede vi med Peter Prik, der på mange måder minder om Frantz og også bor alene på en gård sammen med sin glade gris Leif og mange andre dyr.
Lige nu har vi Anton og sorgens pil liggende klar på natbordet. Den filosofiske og tænksomme dreng Anton har vi mødt i flere andre bøger. Han er en speciel dreng, der opfatter, at alting har en sjæl og et sprog. Han kender sin cykel som en begejstret lille fyr og kan høre græsset mumle vredt, når man hopper på det. Hans forældre er mere praktisk anlagte og forstår sjældent deres drengs dybder. Heldigvis har han en morfar, der har tiden til at høre og forstå ham.  

Humor og handlekraft

Katrine Marie Guldager skriver om relationer mellem mennesker og om børn, der med humor og handlekraft klarer sig på trods.  Hun behandler de store følelser på en måde, så både børn og voksne føler sig forstået som mennesker og ser en vej frem.
Og så er det bare sjove og dejlige historier!

Prøv en familiekrønike

Selv har jeg normalt ingen forkærlighed for danske slægtsromaner, men er blevet så betaget af Katrine Marie Guldagers univers, at jeg gerne vil have hele forfatterskabet med. Jeg starter med hendes familiekrønike om en familie i Køge. Ulven og Lille hjerte, som er henholdsvis bind 1 og bind 2 i serien, ligger klar på lydbog i bilens handskerum og bind 4, Peters død, er næsten lige udkommet.
Altså nok at glæde sig til!  

Anbefalet af bibliotekar Christine Kofoed.

Originally published by Christine Karen Kofoed, Ringsted Bibliotek.

Tags
Reservér
  • Bog

Frantz bliver helt stille

Af Katrine Marie Guldager (2013)
Læs mere
Katrine Marie Guldager: Frantz og Kitte
Reservér
  • Bog

Frantz og Kitte

Af Katrine Marie Guldager (2012)
Læs mere
Katrine Marie Guldager: Flere historier om frøken Ignora i vandtårnet
Reservér
  • Bog

Flere historier om frøken Ignora i vandtårnet

Af Katrine Marie Guldager (2013)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Frøken Ignora bliver berømt

Af Katrine Marie Guldager (2010)
Læs mere