Grå dis

Ugens digt er af Inger Christensen - en af Danmarks helt store, udødelige digtere.

Naturen er ikke altid bare fredelig, men kan være både vild og voldsom. Det behøver jo ikke at holde os inden døre. Måske kan oplevelsen på en travetur i blæst eller regn give en stærk følelse af at være i live. I de kommende uger bringer vi jævnligt naturinspirerede digte her på hjemmesiden sammen med billeder fra steder i Næstvedområdet, som vi selv holder af.

Mange digtere jubler over naturens herligheder. En del naturdigte udtrykker dog ikke kun en begejstring over det vi ser, men afspejler sansninger og stemninger i sindet og måske en dybere samhørighed med naturen. 

Grå dis 

Grå dis over Knebel vig.
Skjult dirrende knive.
På dette næsten tilfældige sted
som næsten tilfældigt rører mig
Hvis er magten?

Og under vandet. 
Under den samme kiselgrå dis
der flyder så dybt i mig selv.
Skjult dirrende knive.
Hvis er magten ikke?

Afmægtige strandskader. -
Skærende skrig. -
Grå dis over Knebel vig.

Fra digtsamlingen Græs, 1963

Inger Christensen (1935-2009) er en af Danmarks helt store digtere og hun var kandidat til nobelprisen uden dog nogensinde at få den. Hendes forfatterskab spænder vidt. Hun brugte ofte strukturer og systemer, som man også kender det fra naturen og sansningen af verden er et gennemgående træk. Digtet Grå dis kan til en vis grad minde om haikudigtningen, der ud over en særlig struktur som udgangspunkt skal handle om natur og være i nutid.

Inger Christensen (f. 1935): Samlede digte
  • Bog

Samlede digte

Bog
Foto af sten i Smålandsfarvandet ved Kristianholms Plantage
Foto af sten i Smålandsfarvandet ved Kristianholms Plantage
26.05.20
Emne