Foto fra Kristiansholm Plantage
Foto fra Kristiansholm Plantage

Forårsdigt af Frank Jæger

11.05.20
Anemoner, æbleblomster og bøgeblade folder sig ud, vækker vores sanser og får os endnu en gang til at forundres over alt det der sker. Læs digtet Tidligt forår.

Måske er du også mere ude i naturen for øjeblikket. Finder dine yndlingssteder og oplever, hvordan naturen viser sig fra sin smukkeste side i dette forår. I de kommende uger bringer vi jævnligt naturinspirerede digte her på hjemmesiden, sammen med billeder fra steder i Næstvedområdet, som vi selv holder af.

Anemoner, æbleblomster og bøgeblade folder sig ud, vækker vores sanser og får os endnu en gang til at forundres over alt det der sker.  Naturens kraft og årets gang har da også gennem tiden inspireret digterne. Det er Frank Jægers digtning er et godt eksempel på.

Tidligt foraar

Kom sol, kom gnist i vinter-
nattens tag.
Nu brænder væggen ned, og
det er dag.
Spring eg, spring ask, spring alting
roligt ud.
For himlen er een have-
kandetud.
Træk ged, træk ko paa grønne 
enge ind.
Lad dine dyr faa hilst paa
vaarens vind

Ud af en vinter
Vær stærk og gå forbi,
den dør blev lukket.
Se alt er koldt og sort,
og solen slukket
Det synger fint i nat
i alle buske,
men du skal rastløst midt
i mørket huske,
at du må gaa forbi
og bort alene
og høre tiden tø
af alle grene

Begge digte er fra Morgenens trompet, 1949. Den kan læses på ereolen sammen med andre af hans bøger.

Frank Jæger (1926 – 1977) brugte i høj grad naturen som omdrejningspunkt i sit forfatterskab. I starten blev han ofte betegnet som ”Den lyse digter” eller ”Den lyse Jæger”, fordi en del af hans digte udtrykte munterhed og livsglæde. En opfattelse der blev understøttet af, at han og hans kones liv var model for Jørgen Mogensens folkekære tegneseriestribe ”Poeten og Lillemor”
Hans lyrik rummer dog også - og med tiden i stigende grad - en mørk og melankolsk tone. Angst, forgængelighed og ensomhed udtrykkes også gennem forholdet til naturen. Ovenfor er der eksempler på begge dele.
 

Emne