Mens vi venter: disse litteratur-podcasts skal du prøve!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
22.01.21
Mens vi venter på, at bibliotekerne, boghandlerne og bogcaféerne åbner igen… kan du passende slå hovedet tilbage med et par hovedtelefoner på og lytte til en af de mange litteratur-podcast-stjerner, der skyder op på den evigt ekspanderende podcast-himmel.

Der er efterhånden mange – rigtig mange – litteratur-podcast derude og næsten lige så mange apps, hjemmesider og digitale platforme, hvorfra du kan tilgå dem. Det er derfor ganske forståeligt, hvis dit overblik vakler. 

Derfor kommer her et overblik, et atlas over podcast-himlen, der forhåbentligt kan lede dig på rette vej mod din næste store lytteoplevelse. 

Litteratur i radioen

De fleste radioprogrammer udkommer både i æteren samt som podcast og kan hentes på radiostationernes hjemmeside.

Skønlitteratur på P1
Programmet er et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrund, interviews og reportager fra litteraturens verden. Her tager den rutinerede og meget vidende vært på programmet, Nanna Mogensen, sammen med programmets skiftende gæster lytterne med på rejse ud i litteraturens verden og taler om tidens litteratur og litterære tendenser. Bliver sendt hver uge og udkommer også som podcast. 

Mellem Linjerne på Radio4 
Mellem linjerne stiller skarpt på nogle af de fortællinger, der gemmer sig mellem linjerne, og som læseren normalt ikke får fortalt. Den faste vært på programmet, Karoline Kjær Hansen, tager sammen med en aktuel forfatter lytterne med om bag skriveprocessens dukkede ruder og beriger læseren med nye vinkler, indsigter og historier fra litteraturens verden. Bliver sendt hver uge og udkommer også som podcast.

Litteratur-podcasts på forskellige platforme 

Klassikere Genfortalt
Programmet er din genvej til de store romanklassikere. En række danske forfattere inviterer indenfor i deres yndlingsromaner, så du behøver ikke gøre andet end at folde ørerne ud og nyde en god historie.

Supersnak 
Marvel-Morten & Kim Helt er to tidligere tegneserieredaktører, som hver anden onsdag udgiver en podcast om superhelte i film, tv, bøger og populærkultur – med en helt særlig kærlighed til tegneserierne, som med deres ord er mediet hvoraf alt godt opstår.

Third Ear 
Er en hæderkronet podcast af højeste kvalitet, der ikke udelukkende beskæftiger sig med litteratur, men som har udgivet enkelte programmer i litteraturens navn. Her kan nævnes ”Kavalererne på Rungstedlund” om Karen Blixen, der lever et tilbagetrukket liv på Rungstedlund i efterkrigstiden - hvor hun kæmper med både sygdom, ensomhed og en knugende følelse af at føle sig fremmed.

Scifi Snak 
Er en månedlig podcast om klassisk science fiction med det aldeles velassorterede makkerpar Anders Høeg Nissen og Jens Hjerrild Poder. I programmet tales der mest om litteratur, men af og til også med en film til diskussion.

Bogselskabet 
I Bogselskabet deles gode læseoplevelser, og lytterne inviteres med, når Anne Glad møder en række af Danmarks aktuelle forfattere. I hver episode af Bogselskabet fortæller forfatteren om sin seneste bog, sin hovedperson og om at skrive.

Lit Love 
Er en podcast, som desværre ikke udsender nye programmer, men du kan stadigvæk gå på opdagelse i arkivet. I Lit Love inviterer Marie Louise Tüxen forskellige forfattere i studiet til en snak om kærlighed, lyst, vildveje, brud og møder mellem mennesker.

Harry Pottcast 
Er et program, som navnet antyder, der handler om den famøse Harry Potter-serie. Amalie og Nanna gennemgår og diskuterer et kapitel hver uge.

Fede Fagbøger med Adam Holm 
I ti programmer kaster Adam Holm et blik på aktuelle faglitterære udgivelser herhjemme. Han taler med forfattere og anmeldere inden for bl.a. historie, samfund, kultur, sex og gastronomi.

Litteratur-podcasts på eReolen
eReolen udgiver foruden et væld af e-bøger og lydbøger også podcasts. Nedenfor er samlet et lille udvalg af litteratur-podcasts. Du kan selv gå på opdagelse i de øvrige podcasts, som ligger frit tilgængelige på eReolen.

Materialer
GennemseGennemse
  • Lyd (podcast)

Bøger i en krisetid

Af Puk Qvortrup (2020)
Podcast om kriselitteratur og hvad den litterære dokumentation kan bruges til når krisen er overstået
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lyd (podcast)

Meter i sekundet

(2021)
Podcast om Stine Pilgaards (f. 1984) livskloge roman "Meter i sekundet"
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lyd (podcast)

Jesper Stein : billeder fra Rampen

(2020)
Podcast med forfatteren Jesper Stein (f. 1965) om hans selvbiografiske roman "Rampen"
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lyd (podcast)

Westerns - anbefalinger

(2020)
Podcast, hvor værterne giver anbefalinger om materialer der knytter sig til temaet "Westerns"
Læs mere