Anmeldelser til Sommerbogen

Sommerbogen: Det skal du læse!

23.06.21
Læsekonkurrencen Sommerbogen er godt i gang, og her er anbefalinger fra vores børnekulturformidler Lene, til din sommerferielæsning.

Man behøver ikke være en super-læser for at kunne deltage i Sommerbogen 2021. Hver deltager skal have læst mindst 3 bøger og udfra disse have løst 10 af læseudfordringerne på udfordringsarket.
Udfordringerne varierer i sværhedsgrad og er inddelt i 3 kategorier: 

•    Simpel og ligetil
•    Udfordrende 
•    Avanceret.   

Hent udfordringsarket ved at følge linket her

Det skal du læse:

Her er nogle anbefalinger på bøger under kategorien simpel og ligetil

Til indskoling

Første bog i serien Bjarne under besættelsen, skrevet af Jim Højberg hedder Tyskerne kommer

I denne spændende første bog møder vi Bjarne som prøver at passe sin skole og føre et helt almindeligt liv, selvom 2. verdenskrig raser og tyskerne har besat Danmark, men en dag bliver lærer Andersen hentet i skolen af tyskerne. Han bliver skubbet ind i en lastvogn og kørt væk.

Bjarne og hans ven Karl har en mistanke om at lærer Andersen var frihedskæmper og de finder ud af, at Lærer Andersen har været med i en gruppe af frihedskæmpere hvori Bjarnes far også er med.

Bjarnes far er nødt til at flygte fra tyskerne, og pludselig er Bjarne involveret i flugten gennem byen, midt om natten. Det bliver ekstra farligt da Bjarne skal hjælpe farens ven Erik efter at han er blevet skudt af tyskerne. 

Hvordan det hele ender, kan du læse om i Tyskerne kommer og de efterfølgende bøger i serien. Det er en virkelig god bog, og det er altid interessant at læse om livet under 2. Verdenskrig.

Af udfordringer på arket: simpel og ligetil, valgte jeg at læse bogen under dynen, fordi det var trygt når bogen blev lidt uhyggelig. Jeg valgte også at læse bogen sammen med én jeg kan lide. Det blev min kat Olivia, fordi det var hyggeligt og hun elsker at sidde ovenpå mig imens jeg læser.

Til mellemtrinnet

Jeg overlevede Titanics forlis i 1912 af Lauren Tarshis, handler om ti-årige George. George elsker at være på det luksuriøse skib, som alle siger ikke kan synke.                                                          

En aften hvor George går på opdagelse i skibets lastrum, mærker han pludselig nogle rystelser og hører en ukendt buldrende lyd. Derefter går skibets motorer i stå og alt bliver stille. Efter noget tid går det op for passagererne, at Titanic har ramt et isbjerg og er ved at synke. 

Nu bliver det en kamp mod tiden for George, hans lillesøster, hans tante og hans nye venner Enzo og Marco at finde en vej væk fra skibet.
George og Marco når ikke at komme med den sidste redningsbåd og ender derfor i det kolde vand da Titanic synker.

Om de overlever, kan du finde ud af ved at læse denne spændende bog. Undervejs er der nogle ret fine illustrationer som understreger dramatikken.

Af udfordringer på arket: simpel og ligetil, valgte jeg at læse en bog med en forside jeg godt kunne lide (den er meget dramatisk), samt at læse udenfor, fordi det er skønt at sidde i skyggen med noget koldt at drikke og hygge sig med en spændende bog.

Til udskolingen

I Flora, sæson 14, af Anja Hitz, skal Flora konfirmeres. Det er utrolig vigtigt for Flora, at alt er helt perfekt den dag, men den gode tid op til konfirmationen, hvor Flora troede at hun, sammen med familien, skulle hygge med forberedelserne til den store dag, bliver ødelagt af, at hendes mors psyke knækker og hun bliver indlagt.

Floras forhold til både hendes mor og far bliver gradvis dårligere fordi hun føler sig svigtet og overset.

Samtidig opfører Floras bedste ven Birk sig mærkeligt overfor hende. De har været venner hele livet, men nu er Birk blevet forelsket i Flora, hvilket hun bestemt ikke bryder sig om. Især fordi hun lige har mødt skateren Zack som hun synes er ret sød og spændende.

Forholdet til Zack udvikler sig, men aftenen før Floras konfirmation oplever hun noget skræmmende hjemme hos Zack, som betyder at hun er nødt til at bede både hendes mor og far om hjælp.

Bliver der holdt konfirmation for Flora? Bliver forholdet mellem Flora og hendes familie bedre? Og hvad med forholdet til Birk? Læs Flora, sæson 14 hvis du vil indvies i Floras liv og tanker. Det er en meget velskrevet ungdomsroman som mange unge vil kunne forholde sig til.

Af udfordringer på arket: simpel og ligetil, valgte jeg at læse bogen mens jeg spiste en is. Jeg blev inspireret af Flora som på et tidspunkt køber to store is. Desuden læste jeg også denne bog udenfor, fordi vejret var skønt.

Hav en dejlig sommerferie. 
Bh kulturformidler Lene. 
 

Anmeldte bøger af Lene
Jim Højberg: Tyskerne kommer GennemseGennemse
  • Bog

Tyskerne kommer

Af Jim Højberg (2020)
Bjarne er barn under besættelsen, og opdager at hans far er frihedskæmper. Desværre opdager tyskerne det også, og Bja...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Jeg overlevede Titanics forlis i 1912

Af Lauren Tarshis (2021)
Året er 1912. 10-årige George er sammen med sin yngre søster og tante passagerer på Titanic. Ombord møder George Tita...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Flora, sæson 14

Af Anja Hitz (2021)
Floras konfirmation hænger i en tynd tråd, da hendes mor får det dårligt og skrider. Samtidig begynder hendes bedste ...
Læs mere