Regnbue-bøger til børn

Familier og kønsidentiter har mange farver – en hel regnbue! I denne uge fejres Copenhagen Pride

I de senere år er der udkommet en del gode billedbøger, som fortæller om familier, der består af to fædre og børn, to mødre og børn eller nogle helt andre. Der er blevet sat ord og nuancer på. 

Børn vil gerne snakke om den side af tilværelsen: hvad er familie, hvad er køn?

Her er en række billedbøger til højtlæsning og samtale med de små:

Familieformer

Familieformer er mangfoldige. De er det i billedbøgerne og ikke mindst i virkeligheden.
Vi bliver i bøgerne lukket ind i familier med hverdage som de flestes, med tanker og bekymringer som de flestes og med oplevelser som de flestes.

Pigen Tulle har vældig mange bekymringer, for hvordan kan hun holde pigefødselsdag, når det er to fædre, hun har? Problemet bliver selvfølgelig løst.

Villy i "Æggedreng" er lidt frustreret over, at det eneste, han kan diske op med, når han begynder i skole, er en helt almindelig far og mor – ikke noget med anderledes familieformer her. 

Drengen i Ludmes smukke og poetiske bog ”Om lørdagen tegner man bare sne” må trøste sin far, som har mistet sin elskede. De besøger hans grav på kirkegården – og de taler om kærester, så ud over at bringe os ind i en regnbuefamilie, får bogen beskrevet et smukt far-søn-forhold.

Fra dyreverden er der et smukt eksempel på en pingvinfamilie bestående af to fædre og pingvinungen Tango. Historien er sand og stammer fra New Yorks zoologiske have.
 

 

Kønsidentitet

Køn er mange ting. Kønsidentitet, kønsstereotyper og mangfoldighed bliver der sat ord på i et stigende antal billedbøger: hvordan du føler dig tilpas med dit køn og dit køns rolle. Hvordan du finder ind til den, du er.

Onkel Ofelia er en skøn person, som går i kjoler med flæser, laksko og læbestift, og han elsker gamle biler og sin kæreste Anders.

Kønsstereotyperne debatteres indgående i ”Disco!” af Frauke Angel . Kan drenges yndlingsfarve være lyserød? kan piger spille fodbold ? Det mener pigen Pina!

Og Julian leger med sin identitet hjemme hos Bedste, hvor han klæder sig ud som den smukkeste havfrue.

Oprindeligt skrevet af Hanne, Herlev-Bibliotekerne.

  • Billedbog

Om lørdagen tegner man bare sne

Billedbog. En dreng tegner og fortæller om sit liv med sin far og i børnehaven. Drengen tegner fars sidste kæreste, som drengen husker ham. Ligesom han tegner andre ting, personer og dyr der betyder noget for ham, som fx påfugle og snevejret
Billedbog
  • Billedbog

Pigefest - for Søren!

Af Ane Gudrun (2019)
Billedbog. Tulle vil holde fødselsdag. En mega lyserød tøsefest med enhjørninger og glimmer, men hun har ingen mor, kun en far og en Søren, så hvad skal hun gøre?
Billedbog
Karla Nor Holmbäck: Vores fantastisk forskellige familier
  • Billedbog

Vores fantastisk forskellige familier

Billedbog med rimet tekst om nogle af de mange måder, som man kan være familie på, lige fra store plejefamilier med 14 børn, ørkenfamilier til cirkusfamilier og bittesmå familier med hund, datter og mor
Billedbog
  • Billedbog

Far og far og lille Tango

(2006)
Billedbog. De to pingvinhanner Roy og Silo er ikke interesseret i hunnerne. De bygger i stedet en fælles rede og skiftes til at ruge på en sten. Da en hunpingvin nægter at udruge sit æg, lægger dyrepasserne ægget i Roys og Silos rede. Historien bygger på en virkelig episode fra New Yorks Zoologiske have
Billedbog
  • Billedbog

Lucas og det lyserøde tylskørt

Billedbog. Lucas elsker sit lyserøde tylskørt og ønsker sig en dukke i fødselsdagsgave. De andre drenge driller ham, fordi han bedst kan lide stille lege. Men Lucas er bare sig selv
Billedbog
  • Billedbog

Julian er en havfrue

Af Jessica Love (2018)
Billedbog. Julian elsker havfruer. I toget ser han tre personer udklædt som havfruer. Hjemme hos bedstemor klæder han sig ud som havfrue. Han bruger hendes læbestift og drapere en havfruehale af blondegardinet. Hvad mon bedstemor siger til det?
Billedbog
  • Billedbog

Disco!

Billedbog. Kan man være vild med lyserøde natkjoler, når man er en dreng? Det mener Pina, og hun er også overbevist om, at piger er lige så gode til at spille fodbold som drenge. Det er alle dog ikke enige om i børnehaven
Billedbog
  • Billedbog (net)

Min skønne onkel Ofelia

Billedbog med rimet tekst. Onkel Ofelia er noget helt særligt. Han går med flæsekjole og spiller fodbold, hans kæreste hedder Anders, og han er ligeglad med hvad andre tænker
Billedbog (net)
  • Billedbog

Æggedreng

Billedbog. Villy skal starte i skole, og de andre har papforældre, to mødre der har købt et æg, et ekstra sæt forældre i et andet land, eller endda en far der er en donut (donor). Villy har bare en far og en mor, men han vil gerne være noget særligt, og ligesom alle de andre
Billedbog