To lys. Foto: Wikimedia Commons, Pinakpani.
To lys. Foto: Wikimedia Commons, Pinakpani.

Når børn sørger

26.01.21
Hvordan hjælper man børn med at bearbejde sorgen over at miste en nær relation? Det får vi et bud på i dokumentarfilmen 'Bag skyerne – når børn sørger'.

Slår man lyden og underteksterne fra og alene ser de levende billeder af legende børn, vil man måske tro, at der er tale om en helt almindelig dag i en helt almindelig fritidsordning. Men helt almindelig er situationen ikke for børnene i Katrine Philps prisbelønnede dokumentarfilm 'Bag skyerne – når børn sørger'. Børnene har mistet forældre eller søskende. De sørger.

Børnene i fokus
Hos organisationen Good Grief i den amerikanske delstat New Jersey mødes voksne og børn for at bearbejde deres sorg, men de voksne ser vi ikke meget til. For i 'Bag skyerne' er børnene i fokus. I en time og 28 minutter får børnene lov til at fortælle om deres egen oplevelse af at miste. Som drengen Owen, der forklarer følelsen af sorg således:

”Kender du det, at du slår din tår, og det gør rigtig ondt? Sådan føles det. Det gør rigtig ondt.”

Der er ingen ekspertinterviews i 'Bag skyerne'. Ingen voksne i hvide kitler eller rullekrave og majspibe, der forklarer og fortolker børnenes oplevelser. Det er seerens opgave.

Sammen om sorgen og ensomheden
Hos Good Grief er børnene sammen om sorgen og ensomhed. Sammen om at gøre den del af livet, vi allerhelst vil undgå, men ingen undslipper, naturlig. Gennem fællesskab og leg får børnene mulighed for at sætte ord, farver og former på deres sorg. De laver perlekæder, spiller musik, skriver hilsner til deres afdøde forældre på hjemmelavede papirslanterner, holder begravelse for små dukker i en indendørs sandkasse, samles om højtlæsning og laver bøger til andre børn om sorgen ved at miste en man elsker.

Landsdækkende kampagne om børn i sorg
I forbindelse med den danske lancering af dokumentarfilmen 'Bag skyerne' har selskabet bag filmen, Good Company Pictures, taget initiativ til en landsdækkende kampagne, som sætter fokus på børn i sorg. Formålet med kampagnen er at bryde tabuet omkring døden og den sorg, der uundgåeligt følger med.

Fra 18. januar og til slutningen af 2022 vil der i hele landet blive sat fokus på børn i sorg. Det sker med filmvisning af dokumentarfilmen i sorggrupper, på landets frivilligcentre og i selvhjælpsgrupper, foredrag, udstillinger med fokus på død og sorg og meget mere.

Undervisningsmateriale
Røde Kors og Good Company Pictures har i samarbejde med Det Nationale Sorgcenter – Børn, Unge og Sorg og Landsforeningen Liv & Død udgivet et gratis undervisningsmateriale til dokumentarfilmen 'Bag skyerne'. Målgrupperne for undervisningsmaterialet er indskoling (0.-3. klasse) og mellemtrinnet (4.-6. klasse).
Du finder undervisningsmaterialet her.

Hvor kan dokumentarfilmen ses?
Dokumentaren 'Bag skyerne – når børn sørger' kan ses på DR2 tirsdag d. 26. januar kl. 21 og på DR TV.

Mere om børn og unges sorg
Herunder har vi samlet en håndfuld bøger om børn, unge og sorg.

Materialer
GennemseGennemse
  • Billedbog (net)

Sorg

Af Anna Fiske (2019)
Billedbog. Om sorg som er en følelse af tab. Når én man holder af dør, så savner man på en særlig måde, som kaldes sorg
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Tryllehatten

Af Hans-Eric Hellberg (2018)
En lille skoledrengs bedste ven dør ved en trafikulykke. Drengen savner sin ven og har ingen at dele sine hemmelighed...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Så blev farfar et spøgelse

Af Kim Fupz Aakeson (2017)
Mor siger, at man bliver en engel, når man dør. Far siger, man bliver til jord. Men Esbens farfar bliver altså til et...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Ellen Hillingsø læser Brødrene Løvehjerte

Af Astrid Lindgren (2008)
Et eventyr om hvordan brødrene Jonathan og Karl efter deres død i landet Nangijala må kæmpe mod en tyrannisk hersker ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Farvel, mor

Af Marianne Gade (2016)
Den 9-årige Ulrikkes mor er død, og hendes far lærer Bente at kende. Alt dette gør livet svært for Ulrikke, men heldi...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Det røde lyn : børneroman

Af Estrid Dyekjær (f. 1979) (2019)
Vera lever et helt almindeligt liv i en helt almindelig familie, hvor den største bekymring er planlægningen af den k...
Læs mere