Martin og Christoffer fra Næstved Bibliotek og Borgerservice anbefaler børnebøger til gode læsestunder.
Martin og Christoffer fra Næstved Bibliotek og Borgerservice anbefaler børnebøger til gode læsestunder.

Boganbefaling til den vigtige læsestund

24.10.23
Børnekulturformidlerne Christoffer og Martin anbefaler hver en børnebog til den vigtige læsestund. En tynd bog og en tyk bog.

Den tynde børnebog til den vigtige læsestund

Christoffer anbefaler bogen ”Robotten I-go: Glemt i rummet?”

Det er fedt, når en bog lykkedes med at ramme en bittersød og unik stemning, der bliver hos læseren uden at vedkommende bare lige sådan kan sætte ord på den. Dette er netop tilfældet med den nye billedbog ”Robotten I-go: Glemt i rummet?” af Gill McLean.

Historien udspiller sig på en øde planet, der engang har været beboet af mennesker, men som nu er overladt til et lille hold af robotter. Dag ud og dag ind klarer hovedpersonen, den charmerende og ukuelige lille robot I-go, diverse gøremål. Han pløjer planetens marker, høster frugter, opbevarer dem og lignende. De andre robotter nægter at arbejde, da de er sikre på, at menneskene har forladt dem for stedse. I-go derimod holder fast i håbet, om at de vil vende tilbage. 

Illustrationerne er både børnevenlige og kunstneriske, karikeret og smukke. De skaber en sælsom stemning, der underbygger historiens temaer om håb og ensomhed på en virkelig god måde. Tekstmæssigt er bogen velegnet til højtlæsning. Der er flere charmerende karakterer med, og tempoet er roligt men aldrig langsommeligt. Tankerne falder lidt på den første del af Pixar-filmen ”WALL-E”, der også har en lignende atmosfære over sig. 

”Robotten I-go: Glemt i rummet?” er en fremragende billedbog, der egner sig godt til højtlæsning for ca. 5-9-årige.

Den tykke børnebog til den vigtige læsestund

Martin anbefaler bogen ”Børnene fra Sølvgade” af Renée Toft Simonsen. Det er en kapitelbog, som man selvfølgelig ikke kan læse på en gang. Men der er nu også noget helt specielt ved at læse i den samme bog over længere tid. Skab en tradition og tag en hyggelig læsestund på samme tid hver dag og giv jer tid til at snakke sammen om bogen, også når bogen ikke lige er fremme.

”Børnene fra Sølvgade” kan læses højt for en bred aldersgruppe (fra 8 år), og den giver også læseunderholdning for den voksne. Kort fortalt handler bogen om fire søskende, som har en hemmelighed - deres mor er forsvundet, og de bor alene. Men kan man egentlig klare sig uden voksne? Og hvor længe kan man skjule sig for kommunetrolden? 

Petra, som er den yngste, skal snart starte i skole, men uden mor, kan hun ikke blive meldt ind. Derfor må børnene skaffe en voksen. De ansætter manden Nelly, som er homoseksuel og går i dametøj. Han får hurtigt styr på børnenes hverdag og alt går godt, indtil Nelly får fornemmelsen af, at noget omkring børnene ikke er, som det skal være.

Bogen er både sjov, rørende og tankevækkende.  Historiens personer er meget sympatiske og på trods af den ubærlige situation børnene står i, er tonen positiv og munter gennem hele bogen.

Bogen er ved at blive filmatiseret og får premiere til efteråret 2024. Så der bliver mulighed for at se historien som film, hvilket giver endnu en dimension til højtlæsningen.

”Den vigtige læsestund” giver på farverig og kreativ vis forældre til børn i alderen 5-9 år 10 konkrete forslag til, hvordan læseglæden kan komme til at blomstre i hverdagen. 

Læs mere om projektet ”Den vigtige læsestund” her.