Billede af nordlys
Sommerlæsning: Med nordlys i øjnene af Else Lidegaard

Sommerlæsning: Med nordlys i øjnene

04.08.17
Har man én gang oplevet Grønland, sætter det oftest varige spor.

Sådan er det også for journalist og forfatter Else Lidegaard. Hendes første møde med Grønland er i 1953, hvor hun som bare 20-årig, nygift og gravid, sejler nordpå med sin mand. Han skal være præst deroppe, og hun bliver så ”palasitaap nulia” – den nye præsts kone. Det bliver indledningen til et livslangt engagement i grønlandske forhold. 

I erindringsbogen ”Med nordlys i øjnene: genskin fra et liv med Grønland som ballast” fortæller hun om sine oplevelser i Grønland i 50'erne og 60'erne. Og hun er ikke ”bare” den nye præsts kone, men formår også at skabe sit eget liv, bl.a. som oplæser i den grønlandske radio. Else Lidegaard har et åbent sind og er en god og skarp iagttager. Hun skriver charmerende og tankevækkende om mødet med grønlandsk kultur, den danske administration, muntre og strabadserende hverdags- og festoplevelser og indsatsen for at lære det svære grønlandske sprog. Det er år i foranderlighedens tegn både på det personlige plan (tre af fire sønner fødes der) og i Grønlands politiske udvikling. Nye vinde blæser, og store forandringer venter forude.

50 år efter er hun tilbage. Grønland har i mellemtiden fået både hjemmestyre og selvstyre. Else Lidegaard er ikke bare en nostalgisk betragter, men lytter og reflekterer over udviklingen - også over de ofte ømtålelige forhold som børns vilkår, sprogstrid og det grønlandske skolevæsen. Man bliver så meget klogere. 

Skal du til Grønland i år? Så se lige, om ikke der er plads i rygsækken til bogen her. Hvem ved – måske får du selv nordlys i øjnene.

God fornøjelse!
Ulla

GennemseGennemse
  • Bog

Med nordlys i øjnene : genskin fra et liv med Grønland som ballast : breve og interviews 1953-2015, erindringer og tanker

Af Else Lidegaard (2017)
Else Lidegaard (f. 1933) beskriver sine møder med Grønland i henholdsvis 1950'erne og igen 50 år senere. Om live...
Læs mere