Stilhed, foto af Kristina Flour på Unsplash
Stilhed, foto af Kristina Flour på Unsplash

Må vi så få ro!

01.01.21
Efter en nytårsaften med fyrværkeribrag, musik og champagne kan det være tiltrængt med lidt ro – også selvom nytårsaften har været mere rolig end normalt. Men ro får du i hvert fald her.

Findes der nogen mere rolig og rar beskæftigelse end at læse en god bog? Ikke hvis du spøger denne kulturformidler. Og på dagen derpå får du derfor en håndfuld anbefalinger til rolige (men absolut ikke uinteressante) læseoplevelser:

Ro af Iben Have

Du kan f.eks. læse bogen ’Ro’ fra serien Tænkepauser. Her fortæller Iben Have, medieforsker ved Aarhus Universitet, om ro som begreb og fænomen, og som en mental tilstand, vi stræber efter på mange forskellige måder. 

Stilhed i støjens tid : glæden ved at lukke verden ude af Erling Kagge

Eller hvad med at kaste dig stille og roligt over bogen ’Stilhed i støjens tid : glæden ved at lukke verden ude’? Ved at fortælle om sig selv og reflektere over egne oplevelser og andres visdomsord, kredser Erling Kagge om behovet for stilhed, og om vejene til at nå ind i stilheden.

Gå! : en filosofisk fodrejse af Frédéric Gros

Du kan også tage på en litterær og filosofisk vandring (helt uden at bevæge dig!) i bogen ’Gå! : en filosofisk fodrejse’ af Frédéric Gros. I den præsenteres læseren for, hvordan de største filosoffer og forfattere gennem tiden har brugt fødderne til at tænke med.

Walen. Livet i skovene af Henry David Thoreau

Et oplagt sted at søge hen, når man vil have ro, er i skoven. I bogen ’Walen. Livet i skovene’ fortæller forfatter og filosof Henry David Thoreau om sine egne oplevelser og erfaringer med at bo helt alene og isoleret i en skov. ’Walden. Livet i skovene’ er et filosofisk hovedværk og også en smuk og eftertænksom roman.

Lyden af skyer af Pia Tafdrup

Stilhed er skyer, jeg hører passere
over byen, stilheden taler højt
om stilheden, lyden af vinden
blæser sjælen fri for mørke, vækker noget glemt.

Fjerde del af Pia Tafdrups kvintet om menneskets sanser handler lige så meget om stilhed, som den handler om lyde. ’Lyden af skyer’ er en komplet poetisk undersøgelse af menneskets hørelse og verdens lyde.

Find 'Lyden af skyer' på eReolen.