Emneliste: Bibliotekaren anbefaler
Emneliste: Bibliotekaren anbefaler

Læs med

17.04.18
Se på hjemmesiden hvad bibliotekarerne selv læser, og hvad de anbefaler dig at dykke ned i netop nu.

”Vi bibliotekarer er ofte bibliotekarer, fordi vi som børn faldt i gryden med bogstavsuppe eller blev sparket af en gal læsehest. Kort sagt: vi elsker bøger! Men hvad læser vi selv, og hvad er vores største læseoplevelse?”

Sådan skriver Jesper fra Varde Bibliotek i den nye litteraturliste Bibliotekaren anbefaler, hvor bibliotekarer fra hele landet fortæller om gode bøger, de har læst.

Her fra Næstved Bibliotek vil vi også gerne bidrage. Læs vores anbefalinger her og reserver bøgerne nederst på siden

Karl Ove Knausgaard: Min kamp

Den største og mest personligt medrivende læseoplevelse jeg har haft de senere år, har været med norske Karl Ove Knausgårds Min kamp, som er en serie på seks bind. I Min kamp skriver Karl Ove Knausgård om sit liv på en utroligt direkte og nærværende måde, så man virkelig kommer til at kende personen og alle personens både gode og – ikke mindst – dårlige sider. Sproget er meget sansende, og man er som læser simpelthen bare til stede, fx når barnet Karl Ove plages af en alkoholisk far, når den unge Karl Ove på Roskilde Festival endelig får sex med en kvinde, og når ægtefællen og familiefaren til tre, Karl Ove fantaserer sig væk fra det stressede liv.
Anbefalet af Thomas

Patrick Ness, ill. Jim Kay: Monster

Conner har det ikke let. Hans mor er syg, han bliver mobbet i skolen, og han plages af det samme tilbagevendende mareridt. En nat opsøges han af et monster, som begynder at fortælle ham sælsomme historier. Til gengæld for historierne beder monsteret Connor om det, han frygter allermest: Han skal fortælle det sandheden. Monster er en fantastisk stærk fortælling om at miste – og så er bogen smukt illustreret hele vejen igennem af Jim Kay, som pt. er i gang med at gennemillustrere Harry Potter.
Anbefalet af Eva

Charles R. Cross: Room full of mirrors : en biografi om Jimi Hendrix

For én, der ikke var født, da guitarlegenden Jimi Hendrix tog hele verden med storm med sin banebrydende spillestil, er det spændende at læse om hans meget korte men intensive karriere. Man får et indgående indblik i hans meget hårde opvækst præget af svigt og savn. Man kan ikke lade være med at føle, at mandens enorme potentiale aldrig blev helt indfriet inden hans død som 27-årig.
Anbefalet af Mads

Tarjei Vesaas: Fuglene

En roman om Mattis, der ikke er som alle andre, og som oplever verden på sin egen intuitive måde. En roman om ensomhed, isolation og livets store spørgsmål og samtidig om naturen, fuglene og om at ro frem og tilbage over en sø som færgemand - også selv om der ikke er nogen, der skal over. Læs den og få en helt fantastisk læseoplevelse.
Anbefalet af Lars

Jessie Burton: Dukkemageren

Historisk litterær thriller fra 1600-tallets Amsterdam, hvor den nygifte 18-årige Nellas velhavende mand forærer hende et kostbart dukkehus, der på mystisk vis begynder at spejle virkeligheden. En spændende historie som også giver et godt indblik i den nederlandske guldalder og samtidig i, hvor restriktivt samfundet kunne være, hvis man trådte uden for normerne for god og korrekt levevis.
Anbefalet af Jens

Tommy Heisz: Himmelflugt og højdeskræk : historien om Love Shop

Historien om det altid anmelderroste danske band Love Shop, der faktisk først høstede deres største successer, efter at de to af bandmedlemmerne Hilmer Hassig og Henrik Hall på tragisk vis døde alt for tidligt. Især gennem interviews med bandets forsanger Jens Unmack får man et interessant indblik i de spændinger og dynamikker mellem bandets medlemmer, som på én gang var en drivkraft, men som også var en stor hæmsko for bandets udvikling.
Anbefalet af Mads 

Chigozie Obioma: Vi var fiskere

Et gribende og varmt portræt af drengen Benjamin og hans brødre, som vokser op i 1990’ernes Nigeria. Den lidt strenge orden i familien opløses, da familiefaderen får arbejde i en anden by, og da drengene en dag møder den gale mand Abulu, bliver deres liv forandret for altid. 
Anbefalet af Annette

Era Kurniawan: Skønhed er et sår

Efter at have været død i enogtyve år står den smukke prostituerede Dewi Ayu en dag op for at hævne en forbandelse, som hviler over hendes familie. En smuk og betagende roman fra Indonesien. Den kan sammenlignes med Kærlighed i koleraens tid af Gabriel García Márquez.
Anbefalet af Jens

Roy Jacobsen: De usynlige og Hvidt hav

De usynlige er en stille og meget intens roman om Ingrid, som vokser op på en ganske lille ø i det nordlige Norge i starten af 1900-tallet. Livet leves med hårdt arbejde for at få mad på bordet og i tæt pagt med naturen.
I efterfølgeren Hvidt hav er Ingrid voksen, og 2. verdenskrig er brudt ud. Ingrid har været væk fra øen i nogle år og vender nu alene tilbage. Et skibsforlis efterlader en dag en ung mand på øen… 
Anbefalet af Annette

Jennifer Egan: Manhattan Beach

Anna på 11 år er tæt knyttet til sin far, som hun ofte er på forretningsture med. En dag er hun med til et møde med en mand, Dexter Styles. Hun fornemmer, at der foregår noget underligt og får herefter ikke lov til at følge med sin far. Afstanden mellem dem øges, og en dag er han forsvundet. Men som voksen møder hun Dexter igen, og kan han mon løfte sløret for, hvad der er sket med hendes far? Jeg blev helt opslugt af både personerne og den spændende historie. Romanen giver et godt tidsbillede fra 30'ernes og 40'ernes USA.
Anbefalet af Ulla

Birgit Rothmann: Den spiselige permahave – med naturen som læremester

Fin bog om permakultur i overkommelig skala. Rottmann fortæller og forklarer ud fra sine erfaringer med arbejdet i Kærbakkens Permahave på Samsø, hvor hun gennem flere år har været i gang med at transformere en almindelig landsbyhave til en spiselig skovhave efter de nordiske permakulturprincipper. Der er mange fine anvisninger, god gennemgang af nyttetræer og –buske, eksempler på flerårige grøntsager, spiselige blomster og tips til både design og implementering af permakulturprincipperne - der jo i al enkelthed går ud på at give (mindst) lige så meget tilbage til naturen, som man tager. 
Anbefalet af Astrid

Allan Olsen: Tilfældigt strejfet

Selvbiografien giver selvfølgelig et indblik i Allan Olsens barndom og opvækst, men er også et fint billede af hvad man i dag ville kalde ”Udkantsdanmark” i ’50’er og ’60’erne. Første udkast til bogen blev skrevet af en journalist, men så overtog Allan Olsen selv og skrev bogen om og færdig!
Anbefalet af Mads

Ditte Wiese: Provinspis

Ida går i 3.g. Hun er dygtig, men keder sig, fordi hun har så let ved skolen. Det kan ikke gå stærkt nok med at få studenterhuen, så hun kan komme væk fra det provinshul, hun bor i. Ida fordriver tiden med at feste igennem, eksperimentere lidt med stoffer og hænge ud med sin bedste ven Jon, som modsat hende trives i provinsen. Det dårlige selskab og stofferne tager mere og mere over. Da Ida sidst i bogen vågner op efter et voldsomt trip, tager hun en beslutning om at prøve at tage styringen i sit eget liv. Provinspis er en rå fortælling om at være ung og prøve at finde sig selv, kærligheden og meningen med livet.
Anbefalet af Eva

Yu Hua: Den syvende dag

Yang Fei er død og skal kremeres. I løbet af de næste syv dage ser han tilbage på sit liv, og møder nogle af de mennesker han tidligere har kendt. Beskriver klasseforskellene i det moderne Kina og hvordan landet, selvom det er kommunistisk, på mange måder fungerer efter de kapitalistiske spilleregler, som giver magthaverne og de rige mulighed for at udnytte deres position til egen vinding på bekostning af de fattige. 
Anbefalet af Jens

Ozzy Osbourne: I am Ozzy

Hårdrock-legenden Ozzy fortæller både underholdende og alvorligt om sit på mange måder utrolige liv. Utroligt, at manden f.eks. stadig er i live på trods af sit massive misbrug af stort set alle former for stimulanser! Spændende bl.a. at læse om hans opvækst i et fattigt arbejdermiljø, og hvordan han som ung med gruppen Black Sabbath og senere solo oplever de vildeste ting på de utallige turnéer.
Anbefalet af Mads

GennemseGennemse
 • Bog

Min kamp : roman. Bind 1

Af Karl Ove Knausgård (2010)
Selvbiografisk roman med nærgående beskrivelse af at vokse op og blive til i en sammensat verden med udgangspunkt i f...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Monster

Af Patrick Ness (2015)
Monsteret udenfor vinduet skræmmer ikke Conor, for han frygter en helt anden slags uhyre. Men monsteret udenfor er no...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Room full of mirrors : en biografi om Jimi Hendrix

Af Charles R. Cross (2006)
Biografi om den amerikanske guitarist og rockmusiker Jimi Hendrix (1942-1970) der bygger på en lang række interviews ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Fuglene (Ved Jannie Jensen og Arild Batzer)

Af Tarjei Vesaas (2017)
Om Mattis, der ikke er som alle andre, og som oplever verden på en intuitiv måde. Om ensomhed, isolation og livets st...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Dukkemageren

Af Jessie Burton (f. 1982) (2015)
Historisk litterær thriller fra 1600-tallets Amsterdam, hvor den nygifte 18-årige Nellas velhavende mand forærer hend...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Ebog

Himmelflugt og højdeskræk : historien om Love Shop

Af Tommy Heisz (2015)
Beretningen om rockorkestret Love Shops historie baseret på samtaler med forsangeren Jens Unmack og en stor del af kr...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Vi var fiskere

Af Chigozie Obioma (f. 1986) (2016)
Benjamin og hans brødre fisker ved byens forbudte flod. Her møder de en dag den gale mand, Abulu, som forudser at den...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Skønhed er et sår

Af Eka Kurniawan (f. 1975) (2017)
I Indonesien genopstår den prostituerede Dewi Ayu fra de døde efter 21 år, for at hævne den forbandelse der har betyd...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

De usynlige

Af Roy Jacobsen (f. 1954) (2014)
Ingrid vokser op på en lille isoleret ø i Nordnorge, hvor naturen råder, og hvor der skal arbejdes hårdt for eksistensen
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Hvidt hav : roman

Af Roy Jacobsen (f. 1954) (2016)
Under 2. verdenskrig vender Ingrid hjem til den øde barndomsø Barrøy, men et skibsforlis betyder dog en ekstra beboer...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Manhattan Beach

Af Jennifer Egan (2017)
Anna på 11 år ledsager sin far, da han skal besøge en mystisk, fremmede mand, Dexter Styles. Hun fornemmer at besøget...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Den spiselige permahave : med naturen som læremester

Af Birgit Rothmann (2017)
Introduktion til de grundlæggende principper for nordisk permakultur og gennemgang af hele designprocessen med detalj...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Tilfældigt strejfet

Af Allan Olsen (f. 1956) (2015)
Sanger og sangskriver Allan Olsen (f. 1956) beretter om sin barndom og ungdom i Frederikshavn
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Provinspis

Af Ditte Wiese (f. 1978) (2017)
Ida er tæt på at være færdig med 3.g og det kan kun gå for langsomt med at komme væk fra provinshullet, når først hun...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Den syvende dag

Af Hua Yu (f. 1960) (2017)
41-årige Yang Fei er død, men indtil han kan blive begravet, møder han andre nylig døde og ser tilbage på sit korte, ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

I am Ozzy

Af Ozzy Osbourne, Chris Ayres (2012)
Rock-musikeren Ozzy Osbourne (f. 1948) fortæller selvironisk om sit liv som ung, hvor han starter et liv med musik bl...
Læs mere