Derfor bruger vi strejke

Som de fleste nok ved, er landets sygeplejersker gået i strejke efter et afvist forslag om en ny overenskomst. Men hvad er den historiske baggrund for, at vi bruger strejke som et værktøj? Det kan du blive klogere på med disse bøger og film.

Septemberforliget
Den første bog på listen handler om Septemberforliget fra 1899, som ligger til grund for den danske model og om i fagforeningernes historie, forholdet mellem arbejder og arbejdsgiver og det politiske landskab gennem perioden fra 1870'erne til 2019.

Bogen giver et rigtigt godt indblik i hvordan fagforeningerne fik deres begyndelse og hvad det betyder for det danske samfund i dag.

Den danske model: det bygger på tillid
Interviews med lønmodtagere, arbejdsgivere og tillidsrepræsentanter fra otte forskellige arbejdspladser i Danmark om det samarbejde, der dagligt foregår mellem de tillidsvalgte og ledelse.

Bogen portrætterer otte forskellige typer af både private og offentlige arbejdspladser. I bogen medvirker både tillidsrepræsentanten, arbejdsmiljørepræsentanter og ledelsesrepræsentanter om, hvordan samarbejdet fungerer.

Bogen giver konkrete eksempler på forhandlinger og aftaler, der er blevet indgået mellem ledelsen og tillidsrepræsentanter på virksomheder.
 

Slag for Slag
Elendig løn, usunde arbejdsvilkår og en benhård ledelse får en række syersker til at besætte den fabrik de arbejder på.

Denne franske filmperle er for alle, der interesserer sig for, socialrealistiske dramaer eller klassekamp.

Meget er sket siden denne franske film havde premiere i 1972, men det er stadig højaktuelle temaer omkring kvinders kamp for lige rettigheder og kampen for bedre vilkår for arbejderne. 
 

Herunder har vi også samlet en hel stribe af andre gode bøger om emnet.

Materialer
Jennifer Egan: Manhattan Beach GennemseGennemse
  • Bog

Manhattan Beach

Af Jennifer Egan (2017)
Anna på 11 år ledsager sin far, da han skal besøge en mystisk, fremmede mand, Dexter Styles. Hun fornemmer at besøget...
Læs mere
Dennis Lehane: Den givne dag GennemseGennemse
  • Bog

Den givne dag

Af Dennis Lehane (2011)
Den hvide politimand, Danny, og den sorte baseballspiller, Luther, kommer fra vidt forskellige familier og kår, men o...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Dansk fagbevægelses historie frem til 1950 : fra arbejdets perspektiv

Af Knud Knudsen (f. 1951) (2011)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Fagbossens fald : Willy Strube og hans tid

Af Lennart Weber, Erik Meier Carlsen (2011)
En hård og kærlighedsløs barndom skabte en effektiv fagforeningsmand i Willy Strube (1943-2001). Han kunne forhandle ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Folkestrejken : da hovedstaden gjorde oprør

Af Rasmus Jørgensen (f. 1975-05-04) (2004)
Om begivenhederne i København under Folkestrejken i juni og juli 1944 skildret på baggrund af beretninger fra folk de...
Læs mere