Efterårslæsning. Foto: Ksenia Makagonova for Unsplash.
Efterårslæsning. Foto: Ksenia Makagonova for Unsplash.

Anbefalinger til din efterårslæsning

26.10.23
Det store spørgsmål, i hvert fald når det drejer sig om litteratur, er: hvad skal man læse? Der kommer hele tiden mange nye bøger, som kæmper om læseopmærksomheden. I denne artikel anbefaler kulturformidler Jens Kryger Nielsen bøger til din efterårslæsning.

Hvad læser kulturformidleren selv? For mit vedkommende er der ikke et enkelt svar på det spørgsmål. Jeg læser bredt, og lader mig lede af interesse og nysgerrighed, snarere end af sæsonens modeluner inden for litteraturen. Selvom jeg selvfølgelig også holder øje med hvad der kommer af spændende nyudgivelser.

Med hensyn til bøger er jeg tidsoptimist. Jeg kommer altid til at reservere, og købe, flere bøger en jeg kan nå at læste, men det er jo et luksusproblem.

Her er en liste over nogle af de bøger som jeg har læst i løbet af sommeren og det tidlige efterår. Jeg håber at du vil nyde dem lige så meget som jeg har gjort.

Helle Helle: 'Hafni fortæller'
Hafni skal skilles, og i den forbindelse tager hun på en smørrebrødsrejse rundt i Danmark. Det er en klassisk Helle Helle, og nogle anmeldere mener at det er hendes hidtil bedste. Det er jeg helt enig i. Det vigtige er ikke det som er skrevet, men det som ikke er skrevet.

Peter May: 'Skakbrikkerne' (Krimi)
Skakbrikkerne er tredje bind i Lewis-triologien, og der er kun en ting at sige. Læs den. Hvis du ikke har læste de to første bind i serien: ”Sortehuset” og ”Lewismanden” så læs dem først. Og har du allerede læst dem så glæd dig til et gensyn med Fin Macleod, og den barske natur på de skotske Hebrider.

Olga Tokarczuk: 'Bizarre fortællinger' (Noveller)
Virkeligheden med et tvist. Det synes jeg er den bedste beskrivelse af ”Bizarre fortællinger”. Som læser synes fortællingerne almindelige, og så alligevel ikke. Hvor tit tænker vi f.eks. over hvordan sømmen på vores strømper er? Olga Tokarczuk modtog Nobelprisen i litteratur i 2018 for sit forfatterskab, og for mig er hun et spændende nyt bekendtskab, som jeg glæder mig til at lære nærmere at kende.

Margaret Atwood: 'Min onde mor : fortællinger' (Noveller)
Atwood er for mange ensbetydende med “Tjenerindens fortælling”. Men hun har et stort forfatterskab og sidste skud, på den danske stamme, er ”Onde Mor”. Femten historier der kredser om familiedynamik, ægteskab, savn m.m. Lavmælt og uden det store drama skriver forfatteren om de ting i livet som vi alle kommer ud for.

Mahir Guven: 'Storebror'
En roman om forsøget på at overleve i et samfund hjemsøgt af fordommenes, uberiseringen og terrorismens dæmoner. En historie med både humor og spænding trods det tunge emne. Alting er ikke kun sort/hvid, der er også alle nuancerne.

Caspar Eric: 'Nye Balancer' (Digte)
I ”Nye Balancer” sætter forfatteren spot på det at være anderledes, og hvordan vi behandler dem der ikke lige passer ind i samfundets kasser for et såkaldt normalt liv. En fysisk og morsom digtsamling hvor Caspar Eric ikke er bange for at være politisk og skarp.

Ken Follett: 'Lysets våben'
Fjerde del af serien om den fiktive by Kingsbridge, serien startede med ”Jordens søjler”, men kan sagtens læses som et selvstændigt værk. En fortælling om had, grådighed og almindeligt dagligt liv i et England under forandring både for rig og fattig.

Bøger jeg glæder mig til at læse:

  • Mich Vraa: 'Under en anden himmel'
  • Jo Nesbø: 'Nathuset'
  • Kristian Bang Foss: 'Manden der bar solen'
  • Gyoir Eliasson: 'Skyggekibe'
  • Martin Bigum: 'Hovedværk'