Tre arrangementer om psykiske lidelser

11.09.21
Biblioteket sætter fokus på psykiske lidelser i september.

I uge 37 og 38 sætter Næstved Bibliotek fokus på psykiske lidelser.

Formålet med temaugerne er at sætte fokus på et område, der berører flere og flere mennesker i alle miljøer, både de der bliver syge men også de pårørende. Samtidig er psykisk sygdom stadig tabubelagt. Selvom der bliver sat mere fokus på psykiske lidelser i disse år, er det stadig meget lettere at snakke om en brækket arm end en depression eller en angstlidelse.

3 arrangementer
16. september klokken 19 er der foredrag med komikeren Dan Andersen, der har oplevet angst og depression, samtidig med at han skulle passe karrieren som komiker. Det er en personlig historie om mislykkede og angstfyldte forhold og en svær depression. En jungle af psykologer, læger, diagnoser og tonsvis af piller og deres bivirkninger.
Læs mere om foredraget her.

21. september viser vi filmen ”De pårørende” om en gruppe forældre – alle med betingelsesløs kærlighed til deres børn – der har valgt at dele deres desperation, følelse af magtesløshed og erfaringer med hinanden og på film. Vi kommer helt tæt på de pårørende sammen med psykoterapeut Lene E. Karlsson.
Efterfølgende vil der være samtale med filmens instruktør Vibe Mogensen.
Læs mere om arrangementet her.

I samarbejde med Psykinfo i Næstved vil der 22. september være en Dialogcafé/debatarrangement med titlen ”At leve med en psykisk lidelse på godt og ondt”.

PsykInfo vil komme med et kort oplæg om at have en psykisk lidelse og kunne være syg og velfungerende på én og samme tid.
Der deltager 3-5 brugere af Psykinfo i arrangementet.
Brugerne placerer sig ved forskellige borde i biblioteksrummet, og deltagerne kan frit cirkulere mellem bordene, hvor de kan spørge ind til og lytte til hinandens historier og erfaringer – som psykisk syg og/eller som pårørende.   
Læs mere om dialocafeen her.

Formål
Antallet af mennesker, der rammes af psykiske lidelser, er stigende, og overstiger både cancer- og diabetespatienter.
Formålet med temaugerne er at sætte fokus på et område, der berører flere og flere mennesker i alle miljøer, og styrke følelsen af inklusion blandt mennesker, der kommer med forskellige baggrunde.

Med baggrund i Dan Andersen-foredraget og filmen arrangeres der dialogcafé for at øge forståelsen af psykiske lidelser.

Foredraget og filmen - hvor kendte og mindre kendte står frem og fortæller om deres tanker og følelser om psykisk sygdom - skal bane vejen for at flere deltager i en dialog om et emne, som de fleste mennesker har svært ved at sætte ord på.