Leonora Christina Skov mødte sine mange læsere

Med romanen Den der lever stille, der pt. har solgt 120.000 eksemplarer har Leonora Christina Skov virkelig rørt noget hos læserne. Det var tydeligt til foredraget på Næstved Bibliotek forleden.

Allerde klokken 18.30 stod der en stor flok og ventede på at komme til foredraget med Leonora Christina Skov, der startede klokken 19. Forfatterforedraget med mulighed for signering af bøger var for længst udsolgt. For romanen Den der lever stille har Leonora Christina Skov blandt andet vundet dansk litteraturs helt store pris De Gyldne Laurbær. 

Lidt over 19 trådte Leonora Christina Skov i sin smukke kjole op på scenen og blev kort og fint introduceret af Ulla Pagh Andersen fra biblioteket. Hun lagde ud med at fortælle om sin lidt mere beskedne forfatterkarriere, dengang fra før hun udgav Den der lever stille, som udkom i starten af 2018. Dengang ville der typisk møde 20-30 mennesker op til et foredrag på et bibliotek. Faktisk var det også et bibliotek, der har lidt af æren for at hun i det hele taget kom i gang med at skrive bogen. Hun fortalte, at hun, efter fotos på hendes instagram, hvorpå hun poserede som skrivende på en ny bog uden at hun havde skrevet et eneste ord, blev booket af et bibliotek i Nordvest i København til at fortælle om det hun var i gang med at skrive. Tre uger før det foredrag, kom hun så endelig så småt i gang med at skrive den problematiske historie, som Den der lever stille, må siges at være. 

Dagbogslæsninger førte til indsigt

Hun fortalte at hun på en måde meget længe har vidst at hun skulle skrive denne historie, men at det måtte vente til både hendes mor og mormor var døde. Den der lever stille handler nemlig om hendes eget rigtige livs historie, og om hvordan hun gennem hele sit liv fik af vide af sin mor, at det var datterens skyld at hun var syg og til sidst døde i 2015. Og selvom hendes mormor på en måde bakkede op om hende, da hun som teenager sprang ud som homoseksuel med et forhold til en kvindelig præst, så har hun i sin genlæsning af sin omfattende dagbogsproduktion gennem teenageårende, indset, at hun selv delvist også blev brugt af mormoderen til at nedgøre moderen.

Sjove paradokser vakte latter

Under foredraget var der også rigtigt meget fokus på hendes anstrengte, komplicerede forhold til faderen, der altid havde bakket op om moderen, men som nu efter bogen er udkommet og blevet en succes, ikke afviser den lidet flatterende udstilling af ham og deres liv. Men han bakker heller ikke sådan rigtigt kærligt op om Leonora Christina Skov - han anerkender heller ikke engang rigtigt hendes forfatterevner. Særligt under beskrivelserne af faderen, måske fordi det er et så paradoksalt forhold de to har, brød publikum ud i latter. Og Leonora Christina Skov serverede i det hele taget det hele med en stor humor og lune, der spillede godt med det alvorstunge emne. 

Lang kø til snak og autograf

Det kom i løbet af aftenen frem at Leonora er en rigtig bognørd, der lægger meget vægt på forsidefoto, tryk og udformingen af siderne. Og det kan i hvert fald her fra biblioteket bekræftes at Den der lever stille er en usædvanlig lækker og holdbar bog, der holder til mange udlån. Det kunne også konstateres på Langes Bog & Idé, som havde et bord på biblioteket, hvor bogen blev solgt, hvorefter Leonora Christina Skov gerne signerede den. I en 20 minutters pause i foredraget signedere hun også de bøger, som læserne selv havde medbragt, men det var slet ikke tid nok: Også efter foredraget snoede der sig en række af læsere, der gerne ville have en lille snak og autograf fra den populære forfatter. 

Vreden som drivkraft til at skrive

Leonora Christina Skov har på mange måder været en kontroversiel kvinde, der tidligere blandede sig meget i den politiske debat, som en af feminismens fremmeste talerør. Den trang til at meddele sig, fortalte hun, skyldes den utroligt store vrede, som forældrenes håndtering af hende resulterede i. Hun kan dog ikke holde til at deltage i den offentlige debat mere, og hun synes det er urimelige vilkår kvinder har for at deltage sobert i debatten, da der er meget mandlig bedreviden og nedgøren at kæmpe imod. Vreden bruger hun dog i høj grad som forfatter. Det er en drivkraft, der kommer ud som ord og historier. 

Kommer heldigvis mere fra den kant

Bogen er blevet et vaskeægte, sjældent kæmpehit og hendes liv har ændret sig, så det nu nærmere ligner en celebritys liv, men hun fortalte at hun prøver at sætte grænser for hvor meget hun deltager i offentlige arrangementer, så hun kan komme i gang med den næste bog. Og hun forsikrede under afslutningen af foredraget, hvor publikum stilllede mange spørgsmål, at der helt sikkert er masser af materiale fremover, også fra hendes eget liv, til at kunne skrive videre på Den der lever stille. 

Gengældt kærlighed

At Leonora Christina Skov er en ganske særlig forfatter, der sætter pris på sin nu store læserskare, kom flere gange til udtryk under aftenens forfattermøde. Og at den kærlighed er gengældt, kunne mærkes og konstateres under de spontane klapsalver, der af og til opstod efter særligt fine svar på spørgsmål fra publikum. 

Hvis du ikke allerede har læst Den der lever stille, kan det kun anbefales at du gør det. Ikke alene er det en fremragende og rørende roman, men ja, den følges jo så heldigvis op af en mere, og så er det jo godt at være klar til at læse den. 

Tak til Leonora Christina Skov og de mange fremmødte læsere for en ganske særlig aften på Næstved Bibliotek. 

  • Bog

Den, der lever stille : roman

Forfatteren Leonora skriver efter sin mors død historien om sit liv med moderen og uden moderen. Moderen som aldrig ville acceptere at hendes datter er lesbisk
Bog
Leonora Christina Skov fortæller på Næstved Bibliotek
Leonora Christina Skov fortæller på Næstved Bibliotek
Leonora Christina Skov signerer bøger
Leonora Christina Skov signerer bøger
Leonora Christina Skov taler til publikum
Leonora Christina Skov taler til publikum
Leonora Christina Skov og Ulla Pagh Andersen på Næstved Bibliotek
Leonora Christina Skov og Ulla Pagh Andersen på Næstved Bibliotek
Leonora Christina Skov viser Den der lever stille frem
Leonora Christina Skov viser Den der lever stille frem
01.05.19