Flot premiere på Brød, Bog og Bio i Nordisk Film Biografer

Så kom Brød, Bog og Bio til Næstved. Det foregik i Nordisk Film Biografer Næstved, og der blev set 'Britt-Marie var her', spist sammen og talt livligt om bog og film.

Nordisk Film Biografer Næstved og Næstved Bibliotek er gået sammen om konceptet 'Brød, Bog og Bio', som handler om man mødes, ser filmen bag en bestemt bog, som man kan låne på biblioteket. Og så spiser man sammen og taler om både bog og film. Nogle kender det nok fra Glumsø, hvor Café Rejseladen, Glumsø Biograf og Glumsø Bibliotek sammen holder det, der dog hedder 'Bøf, Bog og Bif'. 

Om Britt-Marie var her

'Britt-Marie var her' er en komisk og livsbekræftende historie, baseret på Fredrik Backmans svenske roman af samme navn. Hovedpersonen, den meget perfektionistiske og småneurotiske, Britt-Marie ender efter 40 års ægteskab og opdagelse af ægtemandens utroskab, alene i den lille by Borg, i "udkants-Sverige", hvor alt er ved at lukke ned, og det virker som om det er byens tilflyttere i form af ikke-etniske svenskere, der trods alt holder lidt liv i byen. Selvom hun nærmest har aversion mod foldbold - bl.a. pga. ægtemandens passion for det - får hun ansvaret for byens børnefodboldhold, der består af en lille flok af blandet etnicitet og vanskeligheder. Pernilla August er i hovedrollen som Britt-Marie. 'Britt-Marie var her' er instrueret af Tuva Novotny, der selv har erfaring som både skuespiller og instruktør. Forfatteren Fredrik Backman stod også bag værket 'En mand der hedder Ove'.

Lækker tapas og livlig snak efter filmen

Som det nok fremgår, giver film og bog mulighed for en masse interessante samtaler om parforhold, sorg, svigt, integration, "udkant" og ja, generelt kvindeliv og forhold mellem børn og voksne.
Til Brød, Bog og Bio indleder bibliotekarerne med en introduktion til filmens univers, mens en kop kaffe og kage nydes, inden filmen ses. Efter filmen spises sammen, denne gang lækker tapas fra 'Go' Appetit', og, når den værste sult er stillet, lægger bibliotekarne op til en snak om film og bog, ved at inddrage deltagernes oplevelser med begge.
Hvis man ikke har læst bogen er det også okay, for filmen kan også stå alene. Til denne premiere på konceptet i Næstved var det tydeligt at mange savnede bogens dybere personkarakteristik, lune og mange konkrete sjove og underfundige scener, men der var også enighed om at filmen stod godt som værk alene alligevel. 

Aftenen gik hyggeligt, hurtigt og meget menneskeligt vedkommende. Der var stor tilfredshed med arrangementet fra deltagernes side og ønske om at konceptet fortsætter i Næstved. Og de ca. 40 deltagere tog hjem rigere af en fælles oplevelse af fordybelse i og samtale om et kulturelt værk. 

Vi kan så allerede afsløre at konceptet fortsætter: Mandag den 16. september gælder det 'Ser du månen, Daniel', som er skrevet af Puk Damsgård Andersen, og filmatiseres med blandt andet Esben Smed og Anders W. Berthelsen i bærende roller. Hold øje med bibliotekets hjemmeside, facebook eller lokalaviser for at se, hvornår du kan tilmelde dig. 

  • Bog

Britt-Marie var her : roman

Af Fredrik Backman (2014)
Britt-Marie er 63 og forlader efter 40 års ægteskab sin mand. Hun ender i en lille flække, hvor hun trods sin bedrevidenhed og sit rengøringsvanvid falder til og faktisk gør en forskel
Bog
  • Bog

Ser du månen, Daniel : 13 måneder som gidsel hos Islamisk Stat

Om freelancefotografen Daniel Rye, der sad 398 dage som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien. Beretningen følger Daniels måneder i fangenskab, hans familie i Danmark, eftersøgningen efter Daniel og de øvrige gidsler samt forhandlingerne med Islamisk Stat om en løsesum
Bog
Foto i biografen før filmen vises
Foto i biografen før filmen vises
Foto af samtale efter filmen
Foto af samtale efter filmen
29.05.19