Interview med Sara Omar
Ulla Jensen fra Soroptimist International Næstved interviewede Sara Omar
Billede af Sara Omar
I pausen signerede Sara Omar sin bog og gav sig tid til hver enkel gæst
Billede af Sara Omar og Ulla Jensen
Der var blomster til Sara Omar og Ulla Jensen efter det vellykkede arrangement

Stærk forfatter mødte sit publikum

29.11.18
160 personer var mødt op for at høre den markante debattør og anmelderroste forfatter Sara Omar fortælle om sin bog Dødevaskeren og sin kamp for kvinders rettigheder.

Hver stol var besat og salen fuld af forventning, da Sara Omar den 27. november kort efter kl. 19 indtog sin plads på Næstved Biblioteks Store Scene. Hun blev interviewet af Ulla Jensen fra organisationen Soroptimist International Næstved, der var medarrangør ved aftenens arrangement.
 
Sara Omar indledte aftenen med at fortælle om situationen i den kurdiske del af Irak, hvor hun er født og opvokset. Familien måtte flygte fra krigen i området i 1997, da Sara var 11 år gammel. Siden 2001 har hun været bosat i Danmark i sammenlagt 11 år.

Dødevaskeren har vakt opsigt og debat

I 2017 udgav Sara Omar romanen Dødevaskeren, som blev hendes store litterære gennembrud og indbragte hende Læsernes Bogpris i 2018. Bogen følger pigen Frmesk, der bliver født i Kurdistan i midten af 1980'erne. Handlingen skildrer en voldsomt mandsdomineret kultur, der udsætter kvinder for vold, undertrykkelse og mord, både i samfundet og i familien. Bogen har vakt voldsom debat og skaffet Sara mange fjender, men også stor beundring for sin vilje til at tale magten midt imod.
 
Sara er åben og interesseret, og det, der står tydeligst fra samtalen, er hendes budskab om - og opfordring til - at være rummelig og interesseret, at tale sammen og spørge hinanden ud, så vi opnår en større forståelse for hinanden og for, hvorfor vi handler, som vi gør. Og om vigtigheden af at sige fra, når der er grund til det og ikke være bange for at sige sin mening.

Stadig lang vej til kvinders ligestilling

Dødevaskeren beskriver, hvad mange vil opfatte som et ekstremt samfund. Men kønsrelateret vold og undertrykkelse finder ikke kun sted i muslimske lande, pointerer Sara Omar. Verden over lider kvinder under mangel på respekt og ligestilling. Det er værd at huske på, at det i Danmark trods alt kun er godt 100 år siden, kvinder fik stemmeret.
 
Sara Omar er med til at give stemme til kvinder, der lever under umenneskelige forhold og sjældent selv kommer til orde. Derfor var Soroptimist International Næstved medarrangør denne aften. Soroptimist International Næstved er en del af et netværk, hvor mere end 3.000 klubber arbejder på tværs af landegrænser i 122 lande for at forbedre kvinder og pigers livsvilkår og status. De støtter projekter, personer og oplysningsformål, der gør en forskel for kvinders rettigheder. 
 

 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Dødevaskeren : roman

Af Sara Omar (2017)
Frmesk er barn i Kurdistan og voksen i Danmark, og bogen følger hende begge steder. Uanset geografisk placering er fæ...
Læs mere