Tag gaden tilbage

Tag gaden tilbage, skrevet af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen, er en fremragende ny ungdomsroman

.

 

Polly på 16 år bor sammen med sin far i Hirtshals, som er en mindre fiskerby i Nordjylland. Ingen vil snakke om Pollys mor, som døde da hun var 4 år. 
I Hirtshals er hun tit sammen med far, farmor og barndomsveninden Katrine. De to veninder knokler i fritiden på byens fiskefabrik, for at tjene lommepenge.
Men Polly vil noget mere. Hun er kreativ og syr noget af sit eget tøj, som er alt for prangende til fiskefabrikken og slænget på havnen. Hun udlever i tavshed sine kreative evner med tyl, læder, glimmer og glitter. I provinsen er det vigtigt, at man ikke skiller sig ud, og derfor lever hun dette dobbeltliv.

Polly starter på gymnasiet i Hjørring, og oplever en stor kulturel omvæltning i at komme fra Hirtshals ind til Hjørring. Her møder hun den smarte gymnasieelev Caro.
Deres venskab starter ved et tilfælde en morgen på vej til gymnasiet, hvor Polly hjælper med at startet Caros fars Porche ved hjælp af en coladåse og lidt omtanke (Pollys far er mekaniker, og har lært hende en del om mekanik).
Hurtigt bliver Polly en del af inderkredsen i Hjørring-venneslænget: 
Caro, Sofie TG og Amy-My og Mark-Warcraft.

Det nye slæng tager hende med i Jomfru Ane Gade og til fester hos den velhavende gamer, Mark, også kaldet Warcraft. Da Polly giver los til en vild fest hos Mark, vender alle hende ryggen. Billederne fra festen er allerede online og de nedrige kommentarer strømmer ind, men ellers er der kun kold luft omkring hende.

Kan Polly finde sig selv og rejse sig fra ydmygelserne? Det er en væsentlig pointe, at Pollys handlinger i sig selv ikke medfører noget ubehag for hende. Det er omgivelsernes reaktioner, der får snebolden til at rulle. Hun er efterfølgende mentalt nede, og hendes videre identitetsrejse finder sted på hendes højtelskede morfars lille fiskekutter, som ligger nede i havnen i Hirtshals. Her har hun mange gange søgt tilflugt og haft gode samtaler med hendes morfar. Hun vælger at sejle alene ud i et farefuldt stormvejr og uden elektronisk søkort. Undervejs finder hun noget vigtigt i båden, som gør, at Polly vælger at tage kurs til Kristiansand i Norge.

Endnu engang er jeg blown away efter at have læst en stærk og vigtig ungdomsbog.
Sarah og Sanne tager igen vigtige ungdomsrelevante emner op som kønsforskel, digital mobning og identitet. For mig at se handler budskabet om at finde sig selv, om at tro på sig selv, at ”tage gaden tilbage” også når man fryses ude af alle de toneangivende. ”Jeg har også ret til at være her”, siger Polly til sig selv. Det får hun også mod til at sige til mobbe-slænget, da hun har været gennem en lang selvransagelsesrejse.

I Politiken læste jeg for nyligt et indlæg af journalist Birgitte Kjær, som bl.a. spurgte Sanne Munk Jensen og Sarah Engel:

” »Hvordan tør I - to forfattere omkring de 40 - give et bud på, hvad nutidens unge tumler med? «

 Sarah og Sanne svarede følgende:
»Hvad gør, at piger bliver dømt anderledes, når de går i byen, end drenge gør? Hvorfor får drenge highfives, mens pigerne udskammes? Det er jo ikke kun drenge, der gør det, men lige så meget piger, der udskammer piger for at sikre deres position. Sådan nogle ting kan man godt huske, fra da man voksede op. Så måske er det mere et spørgsmål om at skrive om noget, som vi selv kan huske følelsen af, end det er et spørgsmål om at forsøge at regne ud, hvad de unge vil have«.

Jeg synes bestemt også at bogen kan benyttes som et debatoplæg blandt de unge. Hvad kan man tillade sig at gøre og hvad ikke? Er der forskel på, hvad piger og fyre kan tillade sig og hvorfor?
Meget velegnet roman både til unge og voksne. LÆS DEN, LÆS DEN, LÆS DEN !!!!!!!!

Materialer
Sarah Engell, Sanne Munk Jensen: Tag gaden tilbage GennemseGennemse
  • Bog

Tag gaden tilbage

Af Sarah Engell, Sanne Munk Jensen (2019)
16-årige Polly kæmper for bare at få lov til at være sig selv og udleve sine drømme. Men efter en vild fest bliver hu...
Læs mere