Vibeke står med bogen

Pilgrim – en Caminovandring (2014)

Vi følger Annedorte Ries’ pilgrimsvandring på Caminoen fra den franske grænse i Pyrenæerne henover Nordspanien til Santiago de Compostella. Hun er en udbrændt og stressramt kræftlæge, som arbejder med døende mennesker. Gennem 40 dages dagbogsoptegnelser følger vi hendes 800 kilometer lange vandretur. Herunder får vi en levende og meget ærlig beskrivelse af hendes tanker samt hendes mange spirituelle oplevelser undervejs.

Simple living

Annedorte Ries bor på simple herberg med sovesal og køjer, omend hun indimellem overnatter på et hotel med hvide lagner og eget badeværelse. Der er en enkelhed ved denne livsform, hvor hun bærer alt, hvad hun har, på ryggen. Det at gå, at finde et sted at sove. Det næste måltid. At tømme hovedet for bekymringer og bare nyde at være til. Turen er tænkt som en indre rejse, hvor hun kan få sat ord på alt det, der ikke fungerer i hendes liv. I begyndelsen irriterer hun sig over flere af de andre pilgrimme, som hun finder anmassende og støjende. Alligevel får mødet med pilgrimmene samt selve vandringen og "luftforandringen" stor betydning i hendes søgen efter et nyt og mindre stressfyldt liv.

Om at være tro mod sig selv

Efter hjemkomsten vender hun tilbage til sit job med de kræftsyge. Og før hun ser sig om, er hun tilbage i den stressede hverdag og ender med at blive sygemeldt. Hun beslutter sig for at skrive om sine oplevelser på Caminoen. Og her genoplever hun de erkendelser, som hun fik. Faktisk får hun skrevet sig ud af sin angst, depression og smerte. Bogen slutter med en erkendelse af, at det ikke handler om at tage på en enkelt pilgrimsfærd på Caminoen og så fortsætte livet, som om intet var hændt. Det er vigtigt at tage læringen til sig og søge at leve som pilgrim hver eneste dag i sit liv. Og ikke mindst at være tro mod sig selv!

Lysten til at gå Caminoen

Jeg blev selv grebet af bogen, som har så mange fine beskrivelser af vandringen på Caminoen - ikke mindst af landskabet, stjernerne på "Mælkevejen" og de fine spirituelle oplevelser, som kommer til hende. Tilbage i år 2004 læste jeg "Camino – en spirituel rejse" (2002) af skuespilleren Shirley MacLaine, hvor hun fortæller om sin Camino-vandring i 1994. Siden har jeg læst en del bøger om Caminoen. Og min lyst til at gå den på et eller andet tidspunkt, er måske ikke længere så langt væk, selvom det nok ikke bliver den helt spartanske version!

Vi læser og taler om bogen på vores næste Bookwalk, både i Glumsø den 23. maj og i Næstved den 27. maj.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Pilgrim : en Caminovandring

Af Annedorte Ries (2014)
En personlig beretning om en udbrændt læges pilgrimsrejse på Caminoen, og de forandringer, der sker med hende underve...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Camino : en spirituel rejse

Af Shirley MacLaine (2000)
Shirley MacLaine (f. 1934) fortæller om sin 800 km lange pilgrimsfærd til Santiago de Compostela i det nordlige Spani...
Læs mere