Vibeke med forsiden af bogen

Per Petterson: Ud og stjæle heste (2008)

Ud og stjæle heste er en smuk og lavmælt fortælling om at skabe mening med fortiden og en besværlig far. Det er også en bog om forholdet mellem fædre og sønner. Bogen er fortalt i erindringsglimt, hvor bogens hovedperson, pensionisten Tron, ser tilbage på sit liv. Han har mistet sin kone tre år tidligere ved en ulykke, hvor han selv var involveret. Nu har han forladt Oslo og sine to voksne døtre og er flyttet ind i et gammelt hus i en landsby ved den svenske grænse. Her vil han leve et stille og enkelt liv, men det bliver anderledes. Det er her, at bogen tager sin begyndelse en dag i november.

Trond og naboen, Lars, viser sig at have bånd tilbage i tiden. Tilbage til den skæbnesvangre sommer i 1948, hvor 15-årige Trond og hans far, som også var modstandsmand, tilbragte to måneder i vildmarken med at fælde træer, stable tømmer og slå græs til hø. Trond nød fællesskabet med faderen. Det var også her, at han fik indblik i ting, som han kunne have været foruden – ting, som kom til at præge hans og andres liv fremover.

I ungdommen siger Tronds far flere gange til ham, at vi selv bestemmer, hvornår det gør ondt. Og det har Trond taget med sig gennem livet. Faktisk er det først nu, i en alder af 67 år, at han forstår, hvad der egentlig skete i sommeren 1948.

Der er mange skønne naturbeskrivelser i bogen. Om Ud og stjæle heste er der bl.a. sagt, at Petterson beskriver så fuldkomment, at man ser landskabet, føler vinden, lugter jorden, og han gør det så udemonstrativt, at man føler, at man selv har plads i fortællingen. Det er hverdagsliv forvandlet til magi. (Fyns Stiftsidende)

Bogen er filmatiseret i 2019

Der er også lavet en film af samme navn, baseret på bogen. Og såvel bogen som filmen er komponeret over forskellige tidslige lag, der gennem flashbacks og drømme trænger sig ind i hinanden. Filmen, som havde Danmarkspremiere den 3. oktober 2019, blev for nylig vist i Glumsø Bio til vores Bøf, Bog og Bif-arrangement.

Stellan Skarsgård, Danica Curcic og Tobias Santelmann har hovedrollerne i filmen. Stellan Skarsgård, som spiller den 67-årige Trond, er stemmen gennem hele filmen. Og det er med hans livserfaring, at vi oplever den unge Tronds oplevelser. Gensynet med naboen Lars kickstarter Tronds erindringer og sender ham tilbage i tiden, men fortidens begivenheder er også med til at kaste nyt lys over nutiden. I filmen er der også meget smukke naturoptagelser. Den danske filmfotograf Rasmus Videbæk vandt en Sølvbjørn for sin smukke billedside.

Per Petterson skriver så godt. Og han formår at få sine læsere med ind i et særligt univers, hvor der sker voldsomme ting. Bogen er hurtigt læst, mens vi følger Tronds beskrivelser af sit liv på godt og ondt. Kan bestemt anbefales!

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Ud og stjæle heste : roman

Af Per Petterson (2008)
I en øde sæterhytte sidder den gamle mand Trond og tænker på den fjerne fortid, i sommeren 1948, hvor han og faderen ...
Læs mere