Vibeke med bogen "Magi i luften" af Mona Larsen

Mona Larsen: Magi i luften (2019)

I Magi i luften beskriver sangerinden Mona Larsen sig selv som en overlever. Hun fortæller om en alsidig musikkarriere, der startede i slutningen af 1960’erne. Bogens titel hentyder til, at hun især blev kendt som en del af bandet Halberg Larsen, der i 1983 slog deres navn fast med hittet Magi i luften

Mona Larsen blev født i 1948 og er i dag 71 år. Hun er vokset op i 50’ernes København i, som hun selv siger: en belastet familie, fattig på kærlighed og omsorg, men rig på drømme og håb. Bogen er en fortælling om personlig udvikling og brud, nederlag og sejre. Hun havde en far, der drak og flere gange forsøgte at begå selvmord, hvilket lykkedes til sidst - og en mor, der aldrig var der følelsesmæssigt.

Kærligheden til musikken startede tidligt

Hun gik i folkeskole på Randersgade Skole på Østerbro, hvor hun havde jazzbassisten Erik Moseholm som musiklærer. Og det var her, at grundstenen til musikken blev lagt. "Musikken blev i al hemmelighed min kæreste".

Som 19-årig så hun en annonce i avisen, hvor Antony Schmeichel med kunstnernavnet Tolek (far til Peter Schmeichel) manglede en sangerinde til sin jazztrio. Hun blev hyret på stedet. Hun kom også i kontakt med violinisten Finn Ziegler, som holdt til i jazzklubben La Fontaine. Det blev åbningen til forskellige samarbejder inden for jazzmusikken.

Mona Larsen fortæller gennem bogen åbent om flere af sine parforhold gennem 70’erne og 80’erne, som oftest med musikere. Hun finder blandt andre sammen med pianisten Kaare Barkou, som hun får datteren Julie Maria med. Hun er i dag sanger og sangskriver ligesom sin mor. I 2017 udgav hun albummet, Danse til vi dør.

Mona Larsen prøver lidt af hvert, bl.a. deltager hun i Det danske Melodi Grandprix i 1979 med Ole Kock Hansen og Ida Bjørn Nielsens jazzede melodi, En underlig samba. Desværre scorede hun ikke et point. Det var det år, hvor Tommy Seebach vandt med Disco Tango.

På tour med Halberg og Larsen

I 1980 blev hun kontaktet af Poul Halberg, som hun tidligere havde spillet sammen med i et fritidsorkester. Samarbejdet udviklede sig til bandet Halberg og Larsen, som i marts 1981 prøvekørte sangene på deres første job på Hansens Værtshus i Odense og siden i Musikcaféen i Huset i Magstræde i København. I en periode koncentrerede hun sig om Halberg og Larsen. Og de turede landet rundt som live-band til festivaler, bl.a. Grøn Koncert. Fra 1980-1985 indspillede Halberg og Larsen 4 lp’er samt en Sixteen Greatest hits (1991). I 1985 gik bandet i "vinterhi". Samme år deltog hun i støttekoncerten Rock for Afrika i 1985, hvor der blev sunget for 28.000 mennesker i Parken i København.

Jazzen har altid været der

Selvom Mona Larsen var dedikeret til Halberg og Larsen og rockmusikken, er det alligevel jazzen i dens forskellige afskygninger, der har fulgt Mona Larsen længst og ført til en optræden med Herbie Hancock, turnéer i ind- og udland samt resulteret i flere priser og rosende anmeldelser.

Gennem årene har hun skrevet digte, bl.a. japanske haiku-digte. Hun har også udgivet flere bøger samt en del tekster til musikken. De senere år har Mona Larsen dyrket maleriet. Hun er blandt andet med i gruppen af "Malende musikere", som udstiller deres kunst. I dag bor Mona Larsen lidt nord for København nær skov og strand. I bogens efterord forlyder det: jeg vil fylde lærreder med penselstrøg, hylde livet og musikken jeg aldrig har sluppet helt!

Bogen, som er en selvbiografi med vægt på musikken, er nem at gå til – og rigtig sjov, når man som jeg har hørt bandet Halberg og Larsen i min ungdom i København i 1980’erne i Montmartre og Huset i Magstræde.

Materialer
Mona Larsen (f. 1948): Magi i luften GennemseGennemse
  • Bog

Magi i luften

Af Mona Larsen (f. 1948) (2019)
Sangerinde Mona Larsen (f. 1948) fortæller om sin opvækst i en hårdt belastet familie i 50'ernes København, karr...
Læs mere